PNL cere întrunirea Comisiei pentru apărare pe tema armelor nucleare: E un scenariu hollywoodian

Data publicării:
ovidiu raetchi


Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru al Comisiei pentru apărare, cere întrunirea acestui for pentru a discuta pe tema informaţiilor privind mutarea în România a unor arme nucleare din Turcia, afirmând că, deşi totul pare un "scenariu hollywoodian", situaţia poate aduce prejudicii serioase securităţii României.

ovidiu raetchi

"Informaţia prezentată de EurActiv.com, potrivit căreia Statele Unite ale Americii a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. Informaţiile au fost deja respinse „cu fermitate” de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă", susţine deputatul, potrivit unui comunicat de presă PNL.

Raeţchi spune că este nevoie şi de experienţa şi pregătirea profesională a parlamentarilor din această comisie pentru a "infirma această presupunere aberantă".

„Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României”.

EurActiv.com susţine citând surse independente că Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara. Ministerul român de Externe a negat ferm faptul că teritoriul român a devenit noua gazdă a armelor nucleare americane.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, spune că sunt "speculaţii" informaţiile potrivit cărora Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare de la Incirlik la Deveselu, el precizând că nu au existat "planuri în acestă direcţie" şi nici diwscuţii în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri