PNL şi PDL, gata de moţiunea de cenzură. Tema - Guvernul ar pregăti fraudarea alegerilor

Data publicării:
iohannis blaga fb

 

ACTUALIZARE 12.12. Liderul liberal Klaus Iohannis a declarat astăzi că moţiunea de cenzură va fi fundamentată pe „încercările Guvernului de a pregăti o posibilă fraudare a alegerilor, având în vedere ordonanţa de pregătire a alegerilor şi ordonanţa traseismului politic – demersuri care trebuie sancţionate”. 

„Moţiunea va fi pegătită în perioada imediat următoare, se va axa pe acest domeniu. Vrem să oprim abuzurile guvernului în acest domeniu extrem de sensibil”, a spus Iohannis.

Acesta a criticat şi „modul în care este tratată diaspora românească”, în sensul că sunt prea puţine secţii de votare, de multe ori în locuri unde sunt prea puţini români care vor să voteze.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga, a spus că vor cere punerea pe ordinea de zi a legii graţierii şi amnistiei, precum şi a legii prin care se cere anularea taxei pe stâlp şi a supra-accizei.


"Vom veni cu moţiune de cenzură, s-a discutat acest lucru la întâlnirea comună a grupurilor parlamentare PNL-PDL de la Iaşi şi răspunsul este da, vom avea moţoiune de cenzură în această sesiune. Tema va fi discutată mâine (n.r. - luni) în şedinţa ACL şi vom detalia", a declarat, duminică, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, liderul liberal, Klaus Iohannis.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga, a spus că moţiunea de cenzură este un semnal politic clar al ACL la adresa guvernării PSD.

Întrebat dacă moţiunea ar putea avea ca temă ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, Blaga a spus că acest lucru urmează să fie discutat, dar dacă aceasta va fi tema moţiunii de cenzură atunci "şi PSD-iştii ar trebui să o voteze".

Blaga a mai spus că una dintre iniţiativele pe care ACL le va promova în viitoarea sesiune parlamentară vizează reducerea TVA-ului cu cinci la sută, şi anume de la 24 la 19 la sută. Potrivit lui Blaga, această reducere s-ar face în două etape, 2 la sută de la 1 ianuarie 2015 şi 3 la sută de la 1 ianuarie 2016.

"Reducerea CAS este binevenită, dar trebuie şi alte măsuri pentru angajatori astfel încât aceştia să investească şi să creeze locuri de muncă", a spus Blaga.

Liderul liberal Klaus Iohannis a spus că printre iniţiativele care vor fi puse pe masă de către ACL se referă la gratuitatea primei intabulări şi la votul prin corespondenţă, la cea din urmă motivând că sunt prea puţine secţii de votare în străinătate şi că astfel s-ar da şansa unei participări decente a românilor la vot oriunde ar fi aceştia în ziua scrutinului.

Declaraţiile au fost făcute în conferinţa de presă susţinută de către liderii ACL după şedinţa comună a grupurilor parlamentare.

Conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Din totalul de 575 de senatori şi deputaţi, grupurile PNL şi PDL numără în prezent 186 de parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri