Portretul-robot al candidatului spion

Data publicării:
candidati prezidentiale

Şeful statului sugerează că este un bărbat candidatul despre care vorbeşte. Aşadar, cele două doamne-candidat, Monica Macovei şi Elena Udrea, ies din discuţie.

„Dacă printre candididați e un domn care a avut în trecut un astfel de lucru, care, repet, nu e nimic ruşinos, mai ales că discutăm după 1990, dar el trebuie recunoscut”, spune Traian Băsescu.

În al doilea rând, preşedintele dă de înţeles că este un fost procuror. Dintre toţi candidaţii, singurii foşti procurori sunt Victor Ponta şi Monica Macovei, doar că pe aceasta din urmă a eliminat-o din ecuaţie când s-a referit la persoana în cauză cu apelativul domn.

„Ar putea fi problema dacă ai fost în situație de incompatibilitate. De exemplu, să fi fost angajat în justiție la acea vreme. Toți fac trimitere la Legea 303 din 2004, care a stabilit incompatibilitatea pentru judecători și procurori, politicieni, membri ai Guvernului. Dar legea 92 din 1992, la 2 ani de la revoluție, avea o prevedere expresă pentru procurori și judecători că nu pot fi ofiţeri acoperiţi”, subliniază președintele țării.

Precizarea lui Traian Băsescu întăreşte şi mai mult ipoteza că se referă la Victor Ponta. Şeful statului subliniază că este posibil ca fostul procuror să fi fost într-o situaţie de incompatibilitate, dar nu din cauza legii din 2004 care interzicea să lucrezi în Justiţie şi să fii spion, ci din cauza legii din 1992. Victor Ponta a fost procuror în perioada 1995-2001, după care a intrat în politică.

Indiciile nu se opresc aici. Preşedintele a ţinut să spună că nu de la serviciile secrete are informaţii legate de calitatea de ofiţer sub acoperire a unui membru al Guvernului.

„Precizez că nu am primit un astfel de document cu nume și prenume de la vreun serviciu de informații al României în care să mi se spună ca a fost sau e ofiţer acoperit un membru al Guvernului. Dacă s-ar fi întâmplat, ar fi trebuit să tac, pentru că e secret de stat”, afirmă Traian Băsescu.

Singurul membru al Guvernului este Victor Ponta. În plus, şeful statului îl ironizează pe socrul premierului, Ilie Sârbu.

„Sârbu a mintit prin omisiune și nu doar azi. E într-o lungă campanie. De când am făcut această campanie, nu contenește să spună că nu există niciun ofițer acoperit în familia lui”, adaugă șeful statului.

Traian Băsescu a promis că va dezvălui până la urmă numele canditatului-spion.

Crin Antonescu: Vor fi unii suficient de proşti să îl ia în serios pe domnul Băsescu cu ofiţerul acoperit
Emil Hurezeanu: „Dacă până acum a mers așa de prost cu comuniști, hai s-o încercăm și pe asta cu agenții, poate o să meargă mai bine”
C. T. Popescu, despre avertismentul lui Traian Băsescu: „Rămân două persoane care ar putea fi ținte: Victor Ponta și Klaus Iohannis” 
ACL cere comisie de anchetă la Cameră privind ofiţerul acoperit dintre candidaţii la Preşedinţie
Fost șef al SRI, despre candidatul-agent secret: „Într-o democrație, serviciile nu se amestecă în viața politică”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri