Predicția lui MRU, la prima ieșire publică după șase luni

Data publicării:
MRU

Fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că în România va apărea cu siguranță un partid de extremă-dreaptă. Este doar o chestiune de luni, cel mult câțiva ani. „Predicția” a fost făcută de fostul șef al spionajului extern în cadrul unei prelegeri susținute la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fost prima ieșire publică a lui Mihai Răzvan Ungureanu de când și-a dat demisia, în septembrie anul trecut, relatează pressone.ro.

MRU

Conferința susținută de fostul șef al SIE s-a numit „Bătrâna Europă și noul naționalism”, iar Mihai Răzvan Ungureanu a punctat de mai multe ori ideea că noul naționalism pare să nu semene cu nimic din ceea ce am mai văzut și trăit până acum.

„Ceea ce e interesant este că acești lideri au un discurs antisistem, care asmute poporul împotriva guvernului corupt și subliniază mereu vina supranațională. Aceste partide nu sunt teritoriale, ele sunt izolaționiste și anti-europene. Ele monetizează teama mai mult decât o făceau partidele de extremă din perioada interbelică. Și încă un detaliu. Partidele de extremă-dreapta nu mai au un argument confesional. Nici măcar în Grecia, partidul neonazist Zorii de Aur nu mai colaborează cu Biserica”, a arătat Mihaie Răzvan Ungureanu.

În ceea ce privește discuțiile despre noua putere de la Washington, Mihai Răzvan Ungureanu consideră că vom putea evalua administrația Trump abia după felul în care va gestiona prima criză externă majoră a Americii. Până atunci, crede el, tot ceea ce se întâmplă în mandatul Trump seamănă cu primele luni ale președinției lui Richard Nixon sau a lui Ronald Reagan: o înlocuire de generații la putere.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea SIE în 26 septembrie 2016, invocând, oficial, motive de sănătate. Despre posibila plecare a şefului SIE se vorbea, însă, încă din aprilie. Atunci, şefa DNA a criticat dur Serviciul de Informaţii Externe. 

Serviciul de Informații Externe nu are până în prezent un nou director, conducerea fiind asigurată interimar de Silviu Predoiu, care i-a fost adjunct lui Mihai Răzvan Ungureanu. „Voi face propunerea pentru un nou șef la SIE la momentul potrivit”, a declarat chiar azi președintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri