Noii miniștri au depus jurământul. Iohannis vorbeşte de „normalizarea” situației

Data actualizării: Data publicării:
170223_iohannis dragnea tariceanu grindeanu_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va promulga vineri cele două legi pe care le-a primit de la Parlament pentru respingerea ordonanței 13. Este vorba de legea de aprobare a ordonanței 14, prin care era respinsă ordonanța 13, respectiv de legea prin care se respinge ordonanța 13. Este vestita ordonanță prin care guvernul a încercat să aducă modificări legislației anticorupție, ceea ce a generat cea mai amplă mișcare de protest după căderea comunismului. Președintele a făcut anunțul cu ocazia ceremoniei depunerii jurământului de către cei patru noi ocupanți ai unor portofolii din guvernul Grindeanu. Șeful statului consideră că acum sunt întrunite „marjele de mișcare pentru revenirea la o muncă pozitivă, normală și în interesul României din partea Guvernului”.

ACTUALIZARE 15:15 La încheierea ceremoniei, președintele s-a îndreptat către ieșirea din sală și în drumul său a dat mâna cu premierul Grindeanu și cu președinții celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ieșind apoi împreună din încăperea unde a avut loc depunerea jurământului.

170223_iohannis dragnea tariceanu grindeanu_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE ORA 15:10. În alocuțiunea rostită după învestirea miniștrilor, președintele Klaus Iohannis a anunțat că i-au venit la promulgare de la Parlament legea de respingere a ordonanței 13 și cea de aprobare a ordonanței 14, pe care le va promulga vineri, ceea ce pune premisele unei „normalizări a situației”, alături de remanierea echipei guvernamentale. „Înțeleg această remaniere ca o mișcare de întărire a echipei guvernamentale”, a spus președintele, în opinia căruia aceasta este o „mișcare bună”. El a urat succes guvernului, exprimându-și speranța că are o echipă puternică, ce va reuși să guverneze eficient:

„Domnule Prim-ministru, iată că, după relativ puțin timp, ne întâlnim aici, în Sala Unirii, pentru prima remaniere guvernamentală. Dar circumstanțele sunt deosebite și cred că această mișcare este una bună.

Doamnă Ministru, domnilor Miniștri, vă doresc succes, vă doresc un mandat bun!

Înțeleg această remaniere, pe care mi-a propus-o Prim-ministrul, ca o mișcare de întărire a echipei guvernamentale.

În același timp, am constatat acum, înainte să ajung în Sala Unirii, că mi-au parvenit de la Parlament două legi, Legea de respingere a Ordonanței 13 și de aprobare a Ordonanței 14. Voi promulga aceste legi mâine. Și atunci avem întrunite toate condițiile a trece, domnule Prim-ministru, la normalizarea situației.

Am menționat într-o alocuțiune recentă care sunt, după părerea mea, marjele de mișcare pentru revenirea la o muncă pozitivă, normală și în interesul României din partea Guvernului, și consider că ele sunt întrunite.

Așadar, nu îmi rămâne decât să vă doresc mult succes, să reușiți să transformați acest Guvern într-o echipă puternică, care va face exact lucrul pe care îl așteaptă românii – să guverneze eficient, în interesul României și în interesul românilor.

Vă doresc succes!”

ACTUALIZARE ORA 15:00 Cei patru miniștri - Tudorel Toader, Rovana Plumb, Mihai Tudose și Alexandru Petrescu - au depus jurământul la Palatul Cotroceni. La ceremonie au participat premierul Sorin Grindeanu, dar și președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohnannis a semnat decretele de numire a celor patru noi miniștri, iar ceremonia pentru depunerea jurământului va avea loc joi, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.

Administraţia prezidenţială a anunţat că şeful statului a semnat, joi, următoarele decrete: decretul pentru revocarea lui Alexandru Petrescu din funcţia de ministru al Economiei; decretul pentru revocarea Mihaelei Virginia Toader din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene; decretul pentru numirea lui Mihai Tudose în funcţia de ministru al Economiei; decretul pentru numirea Rovanei Plumb în funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene; decretul pentru numirea lui Tudorel Toader în funcţia de ministru al Justiţiei; decretul pentru numirea lui Alexandru Petrescu în funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 


Premierul Sorin Grindeanu a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile de nominalizare pentru funcțiile de miniștri ai Justiției - Tudorel Toader, Economiei - Mihai Tudose, Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat - Alexandru Petrescu, precum și pentru cea de ministru delegat pentru Fonduri Europene - Rovana Plumb, informează Agerpres.

170118_IOHANNIS_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis, propunerile au fost făcute „în conformitate cu prevederile art. 85 alin. (2) și art. 106 din Constituția României, republicată, precum și cu cele ale art. 7 și art. 10 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare”.

Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat a aprobat miercuri nominalizarea lui Tudorel Toader pentru funcția de ministru al Justiției, rămasă vacantă în urma demisiei lui Florin Iordache și ocupată în prezent, interimar, de Ana Birchall.

Alexandru Petrescu, în prezent ministru al Economiei, a fost nominalizat pentru funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, care a rămas vacantă la începutul lunii februarie în urma demisiei lui Florin Jianu.

La Ministerul Economiei a fost propus, ca înlocuitor al lui Petrescu, Mihai Tudose.

Tot în ședința de miercuri, CExN al PSD a aprobat nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de ministru delegat al Fondurilor Europene.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a precizat, la finalul ședinței, că propunerile au fost votate în unanimitate de CExN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri