Premierul îl critică pe fostul ministru al Sănătății. Reacția lui Voiculescu

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister Sorin Grindeanu addresses Parliament
epa05697760 Romania's nominated Prime Minister Sorin Grindeanu addresses the Parliament in Bucharest, Romania, 04 January 2017 during a confidence vote in on his programme and government members. The Leftist Social Democrat party won the parliamentary elections held on 11 December 2016, and together with ALDE (The Alliance of Liberals and Democrats in Romania) has the majority in Romanian parliament. EPA/BOGDAN CRISTEL

Premierul Sorin Grindeanu l-a criticat pe fostul ministru al Sănătății pentru că a „trenat” problema lipsei unor medicamente din România „timp de un an”. Declarația prim-ministrului a venit după ce a avut o întâlnire cu ministrul Sănătății în urma căruia au fost trasate prioritățile Ministerului pentru următoarea perioadă. Este vorba despre investiții, respectiv acordul cu Banca Mondială, spitalele regionale care au fost cuprinse în programul de guvernare, și achiziționarea medicamentelor care lipsesc acum de pe piață, inclusiv cele pentru bolile rare. 

Prime Minister Sorin Grindeanu addresses Parliament
Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 12.46: Fostul ministrul al Sănătății a reacționat la acuzațiile aduse de Sorin Grindeanu.  Vlad Voiculescu a spus că „tehnocrații sunt de vină pentru tot”. 

„Grindeanu vorbea despre retragerea multor medicamente. Într-adevăr, multe au fost retrase. Principalul motiv e ordinnul 75 și în general de metodologia de prețuri din România. Prdinul 75 a fost dat de Bănicioiu. Pacienții români trebuie să aibă acces la medicamente și toate se vor ieftini dintr-o dată. A făcut ca peste 1000 de produse să dispară până la venirea mea la minister. Dacă va uitați la raportările de la Agenția Națională a Medicamentelor, în 2015, la început, aveam peste 6000 de produse, în luna iunie anul trecut aveam 5.400 de produse, deci s-au retras aproape 1000 de produse doar în perioada aceea în urma ordinului dat de ministrul Bănicioiu, ordin pe care acum PSD și guvernul actual vrea să-l reactualizeze prin scăderea cu 35%”, a spus fostul ministru. 


 

„Lucrurile nu sunt simple la Ministerul Sănătății și trenează de un an anumite probleme.Ministerul Sănătății a fost informat din ianuarie anul trecut de lipsa unor medicament și nu s-a luat nicio măsură. Procedurile au fost demarate acum”, a spus premierul.

În ceea ce privește faptul că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a rugat pacienții români să spună ce medicamente lipsesc de pe piață prin platforma medicamentelipsa.ms.ro, prim-ministrul a declarat că „relaționarea a fost bună, dar soluțiile au lipsit”. 

La rândul său, ministrul Sănătății a declarat că vor fi achiziționate medicamente inclusiv pentru bolile rare și că deja au fost demarate procedurile. 

De asemenea, referitor la achiziționarea vaccinului hexavalent, ministrul Sănătății a declarat că procedura a fost incorect demarată de fostul ministru.

În legătură cu vaccinele este în procedura de semnare. Noi am primit ieri fila de buget pentru vaccinul tetravalent. În ceea ce privește vaccinul hexavalent, nu am primit avizul de control financiar preventiv pentru că procedura a fost incorect demarată. Motiv pentru care am demarat azi, nu puteam să demarez fără buget, o nouă procedură scurtă. În luna martie vaccinul va fi pe piață”, a spus Florian Bodog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri