Premierul Tudose acuză BNR că nu a intervenit pentru a opri deprecierea leului

Data publicării:
Tudose_Inquam Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Banca Naţională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, a declarat joi, într-o emisiune televizată, premierul Mihai Tudose.

Tudose_Inquam Ganea
Mihai Tudose / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BNR ar fi trebuit să intervină şi nu a făcut-o, a susținut premierul. El a mai spus că va trebui să aibă o discuţie „foarte serioasă şi foarte aşezată” cu Banca Naţională, potrivit news.ro.

Euro a avut maxime istorice în noiembrie, cea mai ridicată cotaţie fiind de 4,6551 lei, marţi.

„Am o parte din explicaţie, altă parte vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Naţională poate şi trebuie să intervină, nu a făcut-o”, a declarat premierul, întrebat despre deprecierea leului.

El a acuzat că în luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a „disponibilizat” 500 de milioane de euro, „dintre care 280 deja au plecat din ţară”.

„Au avut lei, au schimbat în euro, ca să îi scoată din ţară. BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro. Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred ca va trebui să avem o discuţie foarte aşezată şi serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale, fără să intervenim, ca guvern”, a declarat premierul.

El a mai spus că mai există şi alţi „factori obiectivi” pentru deprecierea leului, între care subvenţiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde de lei. „Cu o parte din aceşti bani, s-au cumpărat îngrăşăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă aveam şi un partener, adica sistemul bancar, care îşi făcea treaba, nu pleca atât în sus”, a susţinut Mihai Tudose.

Întrebat dacă îşi doreşte o discuţie cu BNR, el a răspuns că această discuţie este necesară. „Nu neapărat mi-o doresc, dar este nevoie de o discuţie foarte serioasă aşezată şi serioasă cu conducerea Băncii Naţionale despre ce se întâmplă şi care ar trebui să fie rolul BNR”, a adăugat premierul. 

De asemenea, el nu a exclus nici o „răzbunare a sistemului bancar”, după ce a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri