Președintele Iohannis, după întâlnirea cu premierul Grindeanu: „Bugetul este problematic și riscant”

Data actualizării: Data publicării:
iohannis grindeanu stefan - presidency
11 ianuarie 2017. Președintele Iohannis îi primește la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu și ministrul de finanțe Viorel Ștefan. FOTO: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat pe premier şi pe ministrul finanţelor, la Palatul Cotroceni.  Tema discuţiilor a fost bugetul de stat pe acest an. Cei trei au mai avut o întâlnire pe această temă în 11 ianuarie 2017, tot la Cotroceni.

iohannis grindeanu stefan - presidency
11 ianuarie 2017. Președintele Iohannis îi primește la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu și ministrul de finanțe Viorel Ștefan. FOTO: presidency.ro

ACTUALIZARE. Președintele s-a declarat îngrijorat de buget, pe care l-a calificat ca fiind „problematic și riscant”. El a spus că va aprofunda împreună cu echipa sa analiza pe buget, după ce premierul și-a prezentat propriul punct de vedere, și va lua o decizie în zilele următoare în legătură cu promulgarea sau o eventuală retrimitere la Parlament a legii bugetului. Șeful statului a arătat că actuala lege a bugetului are venituri supraevaluate și prevede cheltuieli foarte mari, existând un risc real de depășire a deficitului de 3 la sută. Klaus Iohannis a atras atenția și asupra sumelor extrem de mari prevăzute pentru creditele de angajament.

Președintele le-a spus jurnaliștilor că a discutat cu premierul Grindeanu strict despre buget, neabordând alte chestiuni. „Mi s-a părut corect să aflu și punctul de vedere al Guvernului” înainte de a lua o decizie cu privire la Legea bugetului, a precizat președintele.

ACTUALIZARE.  Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu, pe tema proiectului Legii bugetului de stat pe 2017 şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale, s-a încheiat, marţi, la Palatul Cotroceni, după o jumătate de oră. La întâlnire a participat şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, precum şi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, şeful Departamentului de Politici Economice.


Întâlnirea, programată pentru ora 11:00, vine în contextul în care şeful statului s-a declarat nemulţumit că Executivul a tăiat din bugetele instituţiilor care au atribuţii în domeniul securităţii naţionale. În plus, Klaus Iohannis spunea că bugetul pe anul 2017 este prea optimist şi poate duce la depăşirea deficitului de 3% din PIB asumat de România.

Proiectul de buget a trecut rapid de Parlament, a fost aprobat săptămâna trecută şi aşteaptă undă verde de la şeful statului pentru a intra în vigoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri