Președintele ține în șah PSD

Data publicării:
iohannis consultari psd - presidency
Foto: presidency.ro

Şansele de a avea un guvern nou înainte de Anul Nou sunt aproape nule. Preşedintele s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu, noua propunere de premier a PSD, dar ezită să spună dacă e de acord ca acesta să formeze viitorul Executiv. O decizie ar putea fi anunțată, totuși, astăzi, potrivit liderului PSD. E clar însă acum de ce şeful statului a refuzat prima variantă de premier a social-democraților, Sevil Shhaideh. Potrivit informaţiilor de la Cotroceni, e vorba de raţiuni geostrategice şi de relaţia cu Statele Unite.

Sorin Grindeanu, propus miercuri de PSD pentru funcția de prim-ministru, a fost invitat, joi, la Cotroceni. Jumătate de oră a durat întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu. Invitat la o emisiune televizată, Liviu Dragnea a declarat că nu ştie ce au discutat cei doi la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Nu l-am forţat să spună, pentru că eu nu fac asta. Mi se pare corect, o discuţie între doi oameni trebuie să rămână acolo, dacă e o discuţie normală şi civilizată”, a declarat Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu este a doua propunere a social democraţilor pentru funcţia de premier. Prima variantă avsansată a fost refuzată de şeful statului, care iniţial nu a oferit şi o explicaţie.

Unul dintre motivele pentru care Sevil Shhaideh nu a fost desemnată pentru funcția de premier îl reprezintă anumite rațiuni de stat. Șeful statului a trebuit să țină cont în decizia pe care a luat-o de relația pe care România o are cu Siria, cu SUA și cu alte state membre NATO și de evoluția pe viitor a acestor relații.

Potrivit informaţiilor de la Cotroceni, refuzul preşedintelui de a o numi premier pe Sevil Shhaideh i-a fost fost comunicat atât acesteia, cât şi şefului PSD, printr-o scrisoare.

Liviu Dragnea a prezentat, joi seara, scrisoarea la un post de televiziune și a citat din ea:

Stimate domnule preşedinte, vă informez că preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, nu este de acord cu propunerea coaliţiei PSD-ALDE în persoana doamnei Sevil Shhaideh, pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele României solicită PSD - ALDE să facă o nouă propunere pentru funcţia de prim-ministru”.

Păi ce scrie în hârtia asta a spus şi la televizor. Dumneavoastră aţi citit sau sau aţi auzit la mine vreun motiv prin care să explice de a refuzat-o pe doamna Shhaideh?!”, a comentat liderul PSD.

Sevil Shhaideh susţine că, într-o convorbire telefonică, preşedintele i-ar fi dat de înţeles că o va desemna prim-ministru.

Am primit telefon de la domnul preşedinte. Mi-a spus că o să vorbim săptămâna viitoare, adică după Crăciun, şi să fiu pregătită cu temele de discuţie, programul de guvernare, bugetul, deficitul, măsuri fiscale, tot ce presupune programul de guevernare, să discutăm pe îndelete, clar, toate aceste elemente”, a declarat Sevil Shhaideh la un post de televiziune.

Social-democraţii îi cer lui Klaus Iohannis să decidă cât mai repede dacă acceptă noua propunere pentru funcţia de premier şi chiar îl acuză că întârzie intenţionat aplicarea programului de guvernare gândit de PSD. Totuși, liderul PSD spune că președintele i-ar fi spus, joi, lui Sorin Grindeanu că și-ar putea anunța vineri decizia cu privire la nominalizarea fostului ministru al comunicațiilor din guvernul Ponta.

(sursa: Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri