Președintele Traian Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS cu 5% 

Data publicării:
traian basescu 2 cotroceni 8 oct

Principalele declarații ale șefului statului:  

Un singur subiect este legat de legea cu reducerea CAS, mi se pare cel mai important subiect. Va avea un impact foarte mare asupra românilor. Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%, nu pot să o promulg fără explicații.

Măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie.

Am întors această lege la Parlament, pentru că deși este bună, nu este sustenabilă în condițiile anului 2015.

Nu m-aș hazarda să trimit la Curtea Constituțională o lege cu patru articole. Am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii. Dar pentru anul 2015 de la 12,15 miliarde la 17, 5 miliarde de lei noi, deficit. 

O altă cheltuială este la credite externe și la finanțările nerambursabile. Din experiență afirm că acest lucru nu este posibil. 3.2 miliarde de euro, la bugetul de stat. Ceea ce mi se pare greu de atins.

Presupun că până la sfârșitul anului Guvernul are câteva soluții, una este anularea reducerii CAS, după alegeri. A doua, creșterea taxelor. Nu există soluții, nu există alternative, numai dacă ai fantezie.  

Un guvern profund incompetent

Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un tabel cu situaţia absorbţiei şi îşi dă seama că a crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului. Este incredibil. Dacă nu am fi avut niciun ban din exterior, mai ales gratuiţi, de la UE, aş fi spus că Guvernul nu are resurse, dar cum poţi să spui tu, ministru al Finanţelor României, că nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă. Atunci de ce aţi mai promis un milion de locuri de muncă?

Guvernul nu înţelege ce are de făcut. Avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanţe, iar incompetenţa este cu atât mai gravă, când resursele le ai pe masă.

Prima minciună care arată incompetență profundă este „că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă”, cum a spus Ioana Petrescu. Mai ales în situații dificile, singura soluție este intervenția statului pentru crearea a noi locuri de muncă.  

S-au redus investițiile străine directe, dar România are resurse la dispoziție. Pe Programul de Dezvoltare Regională avem alocate 3,9 miliarde de euro și am cheltuit 1,9 miliarde. Avem disponibile 2 miliarde de euro.

La Programul de Mediu avem 4,4 miliarde de euro și am cheltuit 1,5 miliarde de euro.

Am cheltuit 37,5% din fondurile europene alocate.

Totalul înseamnă 19 miliarde de euro, mai avem necheluiți 12 miliarde de euro care trebuie cheltuiți până la finele lui 2015. Absorbția fondurilor europene este treaba Guvernului.

Traian Băsescu: „Domnule, să ne luăm pomenile”

Tot programul lui Victor Ponta vorbește despre cum vom cheltui 440 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe cei defavorizați. Guvernul spune dăm cadouri celor dezavantajați. Domnule, să ne luăm pomenile. Nu ne interează autostrada, fondurile pentru a replanta păduri ci să putem să dăm ulei și ghiozdane la tot poporul.

Cred că am asistat o abordare tâmpă. Tu, Guvern, să ieși în Parlament să spui că nu ai obligația să creezi locuri de muncă mi se pare că nu gândesc.

Execuția investițiilor pentru bugetul de stat. Bani necheltuiți peste 22 la sută, așadar preocuparea acestui Guvern pentru a crea locuri de muncă este zero. Dar crearea de locuri de muncă este singura sursă de venit. Aș vrea să-i văd în 2015-2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri