PressOne: Legătura dintre Sorin Blejnar și Șerban Nicolae

Data publicării:
Serban Nicolae, senator PSD_agerpres_septembrie 2015
Foto: Agerpres

O investigație a PressOne a scos la iveală faptul că senatorul Șerban Nicolae și-a început cariera în domeniul insolvenței fără concurs și a înființat o firmă de profil care a fost acceptată de Fisc pe lista practicienilor în insolvență, deși nu îndeplinea mai multe criterii, printre care existenţa unui portofoliu. Mai mult, soția lui Sorin Blejnar, șef al ANAF la vremea în care firma lui Nicolae a fost agreată, și fosta șefă a Direcției Juridice a Fiscului, care a făcut parte din comisia care a evaluat dosarul depus de senatorul PSD, sunt acum asociate la această firmă.

Serban Nicolae, senator PSD_agerpres_septembrie 2015
Foto: Agerpres

Șerban Nicolae a înființat în 2010 Cabinetul Individual de Insolvență Nicolae Șerban și în scurt timp a și ajuns pe lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF. PressOne scrie că un ordin din 2007 al președintelui ANAF stipula o serie de reguli legate de experiență. Firma lui Șerban Nicolae a ajuns pe această listă fără să îndeplinească aceste criterii. Mai exact, firma nu avea un portofoliu și dosarul a fost depus în numele cabinetului individual, nu al firmei.  În acel moment, ANAF era condusă de Sorin Blejnar. 

Comisia numită de șeful ANAF de atunci pentru evaluarea dosarelor depuse de practicienii care voiau să ajungă pe lista agreată de ANAF a acordat punctaj maxim firmei senatorului PSD. Din comisie, scrie PressOne, a făcut parte și șefa de atunci a Direcției Juridice din ANAF, Ioana Toma.

Ulterior, Șerban Nicolae și-a vândut participațiile la această firmă și și-a deschis o altă firmă de profil. Mai mult, la doi ani de când ANAF a acordat punctaj maxim firmei lui Nicolae, Ioana Toma devenea asociată la această companie. De asemenea, în 2014, asociată a devenit și soția lui Sorin Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar.

Contactat de PressOne, Șerban Nicolae a declarat că nu a fost „interesat” să participe la „vreo licitație făcută de ANAF în vederea desemnării unui practician în insolvență, acolo unde aveau calitate de creditori majoritari sau semnificativi sau societate cu capital de stat”. 

„După intrarea în profesie, odată ce m-am înregistrat cu cabinetul individual de insolvență, am depus dosar. Era un ordin al președintelui ANAF la vremea respectivă cu procedura de agreere, care nu presupunea nimic. Din câte știu eu, nu am avut niciun dosar cu ANAF creditor majoritar sau creditor semnificativ, practic nu am folosit, ca să spun așa...Nu mai știu care era exact procedura, dar am depus un dosar oricum. Aveam, totuși, 13 ani de vechime în avocatură sau cât aveam, nu eram un novice în materie”, a spus Șerban Nicolae. 

Firma își continuă activitatea și în prezent și se ocupă, printre altele, de insolvența uneia dintre afacerile lui Mircea Băsescu, scrie PressOne

Citiți toată investigația AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri