Prima încălcare a Legii salarizării. Angajații care se ocupă de PNDL, creștere de 75%

Data actualizării: Data publicării:
Dragnea_Sevil_Shhaideh_ agerpres_7789784
Sevil Shhaideh (st.) si Liviu Dragnea (dr.) participa la conferinta de bilant a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Deși social-democrații susțineau că, odată adoptată Legea salarizării unitare, cu grile de salarizare gândite până în 2022, nu se vor mai aduce prea curând modificări actului normativ, vicepremierul Sevil Shhaideh are altceva în plan. Concret, vicepremierul vrea ca angajații din MDRAP care se ocupă de controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să beneficieze acum de o majorare a salariilor cu 75%.

Dragnea_Sevil_Shhaideh_ agerpres_7789784
Sursă foto: Agerpres

Printr-un proiect de ordonanță lansat joi în dezbatere publică, Sevil Shhaideh cere, practic, o derogare de la recent intrata în vigoare Lege a salarizării unitare.

Mai precis, ar urma să se introducă un nou alineat la art. 13 din OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală, alineat care prevede: „ Prin excepție de la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene care gestionează Programul, beneficiază de o majorare a salariului de bază de 75%, proporţional cu timpul efectiv alocat realizării activităţilor pentru program, fără a depăşi durata maximă a timpului de lucru prevăzută de normele legale în vigoare, în limita bugetului aprobat. Procedura de acordare a majorării se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene”.

În Nota de fundamentare întocmită la proiectul de ordonanță, majorarea cu 75% a salariilor este justificată prin „volumul mare de activitate” al angajaților care se ocupă de PNDL.

La acest moment, prin Program se gestionează implementarea unui număr de aproximativ 11.500 de obiective de investiţii, incluse în cele două etape ale programului, activitatea de implementare fiind susţinută de un număr mic de personal raportat la volumul mare de activitate. Cadrul legislativ actual nu permite motivarea corespunzătoare a personalului implicat în derularea programului, prin raportare la complexitatea muncii şi la responsabilitatea angajării şi gestionării fondurilor publice, astfel încât este necesară crearea bazei legale pentru stimularea personalului implicat în derularea Programului”, se arată în Nota de fundamentare.

Totodată, inițiatorii susțin că, prin acordarea majorării de 75%, s-ar asigura „un tratament egal și nediscriminatoriu” pentru angajații care gestionează PNDL comparativ cu cei care se ocupă de fondurilor europene.

Pentru lunile din 2017 rămase, ar fi nevoie, pentru a acoperi majorarea de 75%, de aproximativ 2 milioane lei. Ulterior, începând cu 2018, ar fi nevoie, anual, de circa 7,5 milioane lei. De majorarea salariilor ar urma să beneficieze, potrivit estimărilor prinse în Nota de fundamentare, 100 de angajați ai MDRAP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri