Reacția Cotroceniului privind situația din Tiraspol

Data actualizării: Data publicării:
iohannis la cotroceni declaratie - presidency.ro

Purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „se impune o atitudine reținută și o abordare responsabilă” a situației din Tiraspol, pentru a evita „escaladarea artificială a tensiunilor”. Aceasta este prima reacție a Cotroceniului după ce autoritățile din transnistria au făcut primul pas pentru aderarea la Federația Rusă, respectiv liderul de la Tiraspol a semnat un decret prin care cere armonizarea legislaţiei locale cu cea rusă

iohannis la cotroceni declaratie - presidency.ro

România reiterează poziția sa ferma și consecventă în sensul că este necesară o soluție politică negociată în dosarul transnistrean, dar cu respectarea deplină a suveranității și integrității Republicii Moldova. Este nevoie de progrese în formatul 5 plus 2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii. Iar România susţine eforturile preşedinţiei în exerciţiu a OSCE în acest scop.

Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnitreană. Se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Cotroceniului.

Nici Republica Moldova, nici Rusia n-au comentat decizia de la Tiraspol. Totuşi demersul nu poate fi ignorat în condiţiile în care Moscova şi-a intensificat în ultima vreme manevrele militare din regiunea separatistă unde sunt detaşaţi 1.500 de soldaţi ruşi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri