Primăria Bucureşti explică de ce nu a aprobat cererea PNL privind lanţul uman de la Parlament

Data publicării:
oprescu primarie profil fb

 

Comunicatul de presă transmis de Primăria Municipiului Bucureşti:

"Primăria Municipiului Bucureşti respectă şi va respectă întotdeauna dreptul democratic al cetăţenilor, consfinţit de Constituţia României de a se manifestă liber, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Organizarea adunărilor publice se face potrivit Legii 60/1991, republicată, de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, organizată la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, comisie la care participa toţi factorii implicaţi în asigurarea liniştii şi ordinii publice: Poliţia Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie, Administraţia Străzilor, Direcţia Generală de Jandarmi, Brigada Specială de Jandarmi, Serviciul Pază şi Protecţie, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Astfel, Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice s-a întrunit ieri, 9 iunie şi astăzi, 10 iunie pentru a analiză solicitările Partidului Naţional Liberal şi ale Partidului Social Democrat privind organizarea şi desfăşurarea unor mitiguri pentru dată de 12 iunie.

Reprezentanţii Municipalităţii, ai Jandarmeriei, ai Poliţiei Capitalei şi ai celorlalte instituţii responsabile cu asigurarea ordinii şi liniştii publice, au analizat şi stabilit de comun acord cu organizatorii, reprezentanţi ai PNL şi PSD, toate detaliile legate de cele două manifestări astfel încât adunările publice să se desfăşoare cu respectarea dreptului la liberă exprimare, în condiţii de siguranţă, în locaţii distincte, fără perturbarea traficului, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Astfel, s-a convenit că:

Partidul Naţional Liberal va organiza un miting, vineri, 12 iunie, între orele 10:00 – 13:00 (cu afluirea participanţilor între orele 9:00 – 10:00 şi defluirea acestora între 13:00-14:00) pe trotuarul adiacent Palatului Parlamentului prin constituirea unui cordon uman dispus pe aliniamentul cuprins între ieşirea din dreptul intersecţiei Bdul Libertăţii cu Calea 13 septembrie – Calea 13 septembrie ( trotuar) până la intersecţia Piaţă Arsenalului – pe trotuar, până în dreptul intrării în biserica Paraclisul Maicii Domnului.

Vor participa un număr de aproximativ 1500 de persoane.

Partidul Social Democrat va organiza un miting, vineri, 12 iunie, între orele 10:00 – 13:00 (cu afluirea participanţilor între orele 9:00 – 10:00 şi defluirea acestora între 13:00-14:00) în alvelola de la intrarea în Parcul Izvor, în spaţiul delimitat de forţele de ordine.

Vor participa un număr de aproximativ 1500 de persoane.

Precizăm că, deşi reprezentanţii PNL au solicitat iniţial organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, Comisia nu a putut să dea curs acestei cereri având în vedere că în Piaţă Constituţiei şi zonele adiacente acesteia a fost aprobat în urmă cu câteva luni şi este în desfăşurare un alt eveniment, concert Andre Rieu, până în dată de 18 iunie.

Este important de menţionat că reprezentanţii celor două partide, PSD şi PNL, au agreat, împreună cu membrii Comisiei, locaţiile de desfăşurare a evenimentelor.

Conform reprezentanţilor Jandarmeriei, cele două artere pe care se vor desfăşura mitingurile sunt la o distanţă de aproximativ un kilometru şi nu în aceeaşi zona, pentru că acest lucru contravine legii 60/1991.

Menţionăm că rolul Primarului General este acela de a aviza orice protocol stabilit, întocmit şi semnat de reprezentanţii comisiei privind organizarea şi desfăşurarea adunării publice, în condiţiile în care acesta respectă prevederile legislaţiei în vigoare.

Primarul General, Sorin Oprescu se află în perioada 8-10 iunie la New York unde particia la cel de-al şaselea Forum al Primarilor din cadrul Summitului Mondial al oraşelor, la invitaţia omologului sau Bill de Blasio.

În consecinţă, nu putea şi nu poate participa la decizia de aprobare a celor două mitinguri solicitate de reprezentanţii celor două partide politice, respectiv PNL şi PSD pentru dată de vineri, 12 iunie".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri