Primarii vor tratament egal: „Parlamentarul să meargă din partid în partid, iar un primar și consilierii să fie priponiţi. Nu mi se pare cinstit”

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax

Legalizarea migraţiei aleşilor locali a fost cerută de Asociaţia Comunelor, argumenta vicepremierul Liviu Dragnea, la momentul adoptării ordonanţei de către Guvern. De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei ezită se contrazic în afirmaţii, dar admit până la urmă că ideea ordonanţei le aparţine. Însă numai parţial.

Eu nu am avut nicio întâlnire cu nimeni din Guvern şi nu cred că a plecat de la noi”, a spus Gheorghe Bute, primar PSD comuna Scânteieşti, județul Galaţi, secretar general al Asociaţiei Comunelor din România.

Am întocmit o notă cu puncte spre rezolvare către MDRT, respectiv vicepremierului Liviu Dragnea. Un consilier local care a candidat pe lista unei alianțe politice sau electorale pleacă din consiliul local dar pentru a-l înlocui trebuie să se obțină semnăturile tuturor partidelor membre ale alianței. Dacă alianța respectivă nu mai este, cine dă semnăturile?”, afirmă Emil Drăghici, primar, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

Ordonanța care permite migrația primarilor a intrat în vigoare. Aleșii locali au la dispoziție 45 de zile pentru a schimba partidul
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanța traseismului: „Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă”

Ordonanţa dorită a intrat în vigoare, dar reprezentanţii celor peste 2.800 de primari de comune mai au încă un of.

„Durerea noastră cea mare este că avem deputați și senatori care au trecut la două-trei partide sau alianțe, acolo se poate orice, la nivel local, dacă nu urmezi turma, pierzi mandatul. OUG a răspuns cererii noastre pe un răstimp scurt. Dar rămân barierele și pe viitor când se reorganizează partidele”, mai spune Emil Drăghici.

Trebuie aplicată aceeaşi metodă şi la parlamentari şi la aleşi locali. Păi nu e posibil ca parlamentarul să meargă din partid în partid, dimineaţă îl găsim la un partid, după amiază la alt partid, a doua zi la alt partid, iar un primar și consilierii să fie priponiţi. Nu mi se pare cinstit”, subliniază Gheorghe Bute.

Opoziţia a cerut Avocatului Poporului să conteste OUG privind traseismul. Victor Ciorbea: „Dacă îmi spuneau, îi aşteptam cu flori” 
Marius Stan, printre primii primari care profită de ordonanța traseismului. Primar din Iași: „Ca să nu par un mincinos, mă convertesc”

Între timp, zeci de primari şi-au anunţat deja transferul la mai multe partide ale puterii, mai ales PSD. Din această nouă calitate, e de aşteptat ca în campania pentru prezidenţiale să acţioneze pentru candidatul Victor Ponta. Numai că socoteala de-acasă nu se potrivşte tot timpul cu cea din târg, aşa că puterea a şi pierdut câţiva aleşi locali: un vicepreşedinte de consiliu judeţean la Ilfov, toţi consilierii judeţeni şi locali UNPR de la Vâlcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri