Primarul Dan Tudorache vrea să dea bani din bugetul Sectorului 1 pentru Catedrala Neamului

Data publicării:
tudorache

 

Proiectul nu a primit un aviz din partea comisiei de buget, ceea ce este obligatoriu procedural, scrie HotNews, care adaugă că nu este clar dacă primăria poate acorda sprijin financiar unui edificiu care se afla în alt sector.

În expunerea de motive semnată de Dan Tudorache se precizează că „prin art. 3 alin.(3) din Ordonanța Guvernului României nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, cu modificările și completările ulterioare, se prevede că de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcașurilor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând cultelor și care fac parte din patrimoniul cultural național mobil, precum și pentru activitățile de asistență socială susținute de acestea.

Fragmente din expunerea de motive semnată de primarul Dan Tudorache:

  • "De asemenea, nu trebuie neglijată nici contribuția pe care lăcașurile de cult o au asupra aspectului cultural și social. În decembrie 2010 Patriarhia Română a început edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, numită în prezent Catedrala Națională, și a reusit ca, în aceasta perioadă de 5 ani și jumătate, să execute corpul principal al bisericii pe o înălțime de 58 m.

  • Cadrul legal pentru edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului este reprezentat de prevederile legale speciale pentru acest monument național: Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/ 2005 și completata prin Legea nr. 376/2007.

  • Menționăm că sprijinul financiar se va acorda din bugetul Consiliului Local al Sectorului 1, iar verificarea deconturilor justificative ale lucrărilor de execuție se va face de către Direcția Investiții și Direcția Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului București, potrivit competențelor."

Potrivit proiectului de hotărâre, suma de 10 milioane se va acorda eșalonat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri