Primele reacții ale politicienilor la aflarea știrii despre decesul Regelui

Data actualizării: Data publicării:
171002_CROATIA_COTROCENI_IOHANNIS - KOLINDA GRABAR-KITAROVIC 009_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Aflat într-o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, președintele Klaus Iohannis i-a rugat pe aceștia să țină un moment de reculegere. La finalul întâlnirii, președintele a făcut scurte declarații. Alți politicieni au preferat să reacționeze rapid, pe conturile de Facebook.

171002_CROATIA_COTROCENI_IOHANNIS - KOLINDA GRABAR-KITAROVIC 009_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE: La terminarea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la știrea decesului Regelui Mihai, că este „o zi tristă pentru România”.

------

- Premierul Mihai Tudose: „Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră.

Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie.

Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!

„Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru” (Regele Mihai, discurs în Parlament în 2011)”.

-  Liviu Dragnea, președintele PSD: „Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai! Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc. 

Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice!

Dumnezeu să-l odihnească!”

- Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinţi ţara cu demnitate şi curaj. A fost respectat în ţară şi în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertăţii şi valorilor democratice. Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor. Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom simţi lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

- Dacian Cioloș, fost premier: „«Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.»

Sunt cuvintele Majestății Sale, Regele Mihai I, în discursul adresat Parlamentului României pentru prima dată după mai bine de 60 de ani de când a stat ultima oară în fața reprezentanților legitimi ai poporului.

Regele Mihai I va rămâne în memoria mea, ca, probabil, a majorității românilor, un simbol al demnității, nobleții și echilibrului, prin modul în care și-a împletit destinul cu evoluția României moderne. Regele a rămas intotdeauna fidel poporului român, a primit cu demnitate umilințele la care a fost supus într-o vreme, tocmai pentru a nu se îndepărtat de țara în care s-a născut și de neamul pe care destinul i l-a hărăzit să-l indrume o vreme.

Regele Mihai I a fost, este și va fi o sursă de inspirație pentru românii care își pun priceperea și energia în promovarea și apărarea valorilor democratice, un reper de moralitate pentru generațiile politice prezente și viitoare.

Transmit întreaga mea compasiune Casei Regale a României, tuturor prietenilor și celor care i-au fost aproape Regelui Mihai.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

- Primarul general al capitalei, Gabriela Firea: „A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor și reper moral pentru generațiile ce vor urma... Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!”.

- Eugen Tomac, președinte executiv al PMP: „S-a stins o personalitate care a avut o viața zbuciumată, plină de încercări. Regele Mihai a fost șeful statului român - așa cum l-au făurit înaintașii noştri la 1918. De la Mihai I încoace, România a traversat o perioadă plină de transformări. Esențial este că a căzut comunismul şi că astăzi România este în UE, chiar dacă nu este întreagă, așa cum a fost sub coroana majestății sale! Avem obligația să nu uităm că România Regelui Mihai se întindea până la Nistru.

Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Regele Mihai I al României!”

- Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL: „Dumnezeu să-l odihnească!”

- Victor Ponta, ex-premier PSD: „Sincere condoleanțe Familiei Regale și tuturor românilor pentru această uriașă pierdere!

Majestatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria României aproape un secol. Mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc personal și să exprim respectul și admirația.

Dumnezeu să îl odihnească”.

- Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanătății: „«Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘maine’.», 8 Noiembrie 2015... Sunt cuvintele Regelui Mihai la doar câteva zile după #Colectiv și protestele de atunci ale tinerilor. O să încerc să nu le uit. Dacă măcar aceste cuvinte ar rămâne în mintea generației noastre... cred că ar fi lucru mare”.

- Ludovic Orban, președintele PNL: „Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea sa Regele Mihai al României nu mai e printre noi. Rămas bun Majestate, în numele PNL transmit condoleanțe familiei regale, celor care l-au iubit pe Majestatea sa Regele Mihai și au crezut în destinul său (...) Se închide o pagină de istorie, Majestatea sa e ultimul șef de stat care a supraviețuit practic celui de al doilea război mondial, un destin măreț, dramatic, un destin din păcate neîmplinit. Oare unde ar fi fost România dacă în 1945, în locul comuniștilor, Majestatea sa ar fi putut să rămână regele României”.

- Dan Barna, președintele USR: „Majestatea sa Regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul și speranța unor generații, iar de astăzi se așază în legenda cărților noastre de istorie. Dumnezeu să-l odihnească! Poporul român nu va uita niciodată contribuția Regelui Mihai I la menținerea identității naționale și consolidarea României ca stat independent și suveran. Majestatea Sa va fi întotdeauna un reper moral la care națiunea română va privi cu respect și apreciere.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri