FOTO VIDEO. Ședință solemnă a Parlamentului dedicată regelui Mihai

Data actualizării: Data publicării:
171211_SEDINTA_SOLEMNA_REGELE_MIHAI_I_03_iohannis constantinescuINQUAM_Photos_Octav_Ganea

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel participă la ședința solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalității regelui Mihai I al României.

171211_SEDINTA_SOLEMNA_REGELE_MIHAI_I_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
171211_SEDINTA_SOLEMNA_REGELE_MIHAI_I_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 16.00. Ședința solemnă s-a încheiat. Urmăriți mesajul Custodelui Coroanei, principesa Margareta:

Am pierdut ca și întreaga națiune un părinte, de aceea în aceste clipe grele suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării în momente de grave abateri de la mersul firesc al lumii. Chiar când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulțumesc pentru ziua de astăzi”, a spus Custodele Coroanei.

ACTUALIZARE 15.33. Au ținut discursuri președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose.

Discursul integral al președintelui Iohannis:

Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre.

Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.

După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.

Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Onorată audiență,

Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.

Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.

Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.

«Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.

Doamnelor și domnilor,

Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I.

Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”

Călin Popescu Tăriceanu: Astăzi, pentru a treia oară în istorie, Regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi și în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credința noastră în democrație, în speranțele pe care ni le punem în viitorul națiunii noastre. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă de inspirație, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj și tărie de caracter. Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte în împrejurări oficiale coroana de oțel a României și nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă. Am însă convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în împărăția cerului, cununa celor drepți, după cum am convingerea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi așezat.

Liviu Dragnea: Relația Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a susținut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului într-o democrație. (...) În același discurs, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii. Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate și democrație sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea și demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul națiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn și curajos.

Regele Mihai a fost în exil un promotor al democrației și al intereselor istorice ale României, păstrând vie speranța întoarcerii ei la normalitate. Oricând i s-a cerut, și nu numai, Regele a fost gata să acționeze pentru binele țării lui. După 1989, contribuția Regelui Mihai și a Familiei Regale la integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană a fost semnificativă, chiar dacă în tradiția discreției care caracterizează Familia Regală acest lucru a fost prea puțin comunicat public. Până în ultima clipă, Regele Mihai a luptat pentru țara lui cu energie și demnitate. Faptele sale și viața sa demnă vor fi mereu un model pentru toți românii care recunosc în Rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale.

ACTUALIZARE 15.09. Ședința solemnă a început. Sunt prezenți și premierul Mihai Tudose și foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

Cel care a deschis ședința este președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Cei prezenți în sală au păstrat un moment de reculegere în memoria fostului suveran.

Pe ecranele din sala de plen rulează discursul susținut de regele Mihai în Parlament în 25 octombrie 2011.


 

Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, cu acest prilej Custodele Coroanei române va susține un discurs.

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților întrunite miercuri, 6 decembrie, au aprobat organizarea unei Ședințe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalității regelui Mihai I al României.

Evenimentul va avea loc luni, de la ora 15:00, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a senatorilor și deputaților și a invitaților de onoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri