PROFIL. Dan Șova, „camaradul” de-o viață al lui Victor Ponta

Data publicării:
Victor Ponta si Dan Sova-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Social-democratul Dan Şova este la al doilea mandat de senator, după ce s-a înscris în partid în anul 2003. Avocat de profesie, Dan Sova a renunţat la portofoliul Transporturilor pentru a-i fi alături lui Victor Ponta în campania pentru prezidenţiale, în calitatea de purtător de cuvânt al acestuia.

O să fac tot ce pot ca în aceste patru luni care urmează să reușim să aducem la Cotroceni un om tânăr, un camarad, care înțelege ce vor românii și care a demonstrat că are un proiect pentru România fundamental diferit față de ce s-a întâmplat în ultimii ani. Bineînțeles că la Victor Ponta mă refeream”, spunea Dan Șova pe 24 iunie 2014.

În 2012, Victor Ponta îl numeşte pe Dan Şova ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Iar după alegerile din 2012, devine ministru pentru Probleme de Infrastructură, iar apoi şef la Transporturi. Imaginea sa a avut de suferit din cauza bilanţului negativ pe care l-a avut ca ministru.

O poziţie ambiguă a creat ca ministru în privinţa contractului Bechtel. La negocierile pentru reziliere, asistenţa juridică a fost asigurată de două firme. Statul român, reprezentat de o casă de avocatură condusă de un fost partener de afaceri al ministrului Dan Şova. Pentru americani a pledat o casa de avocatură din al cărei acţionariat face parte şi Ana Diculescu Şova, mama vitregă a fostul ministru.

„Firma din care face parte mama mea nu are niciun fel de legătură cu acest proces de reziliere”, spunea Dan Șova pe 30 mai 2014.

Dan Şova s-a remarcat şi prin afirmaţiile sale, uneori adevărate gafe, alteori atacuri dure la adresa opozanţilor politici.

În 2012, Dan Șova a negat existenţa Holocaustului. Victor Ponta i-a recomandat atunci să se documenteze mai bine despre subiect şi l-a trimis la Muzeul Holocaustului din Washington.

„Teşu Solomovici are o carte interesantă despre pogromul evreilor. Recunoaşte ca pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta s-a datorat lui Antonescu. Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană, ceea ce este o pată pe istoria militară a poporului român, este comportamentul ostaşilor la cucerirea Odesei”, a spus Dan Șova, potrivit money.ro.

La capitolul atacuri politice, Dan Şova s-a îndreptat de cele mai multe ori spre preşedintele Traian Băsescu.

Domnul președinte Băsescu știe cu siguranță dacă eu lucrez în interesul statului român sau în interesul RMGG, având în vedere că domnia sa știe foarte bine că eu lucrez numai în interesul statului român. Să-i fie rușine că face asemenea afirmații. Rușine! Rușine! Rușine!”, afirma Dan Șova pe 4 septembrie 2013, în emisiunea Imparțial.

Declaraţia a fost făcută în momentul în care şeful statului l-a acuzat pe Dan Şova de complicitate cu compania Gold Corporation, cea care ar urma să efectueze lucrările de exploatare aurifera la Roşia Montană

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri