Profil de deputat PSD. De la „Casa NATO” la Sputnik

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Liviu Plesoianu

Liviu Ioan Adrian Pleșoianu (37 de ani), deputat PSD de București, a ieșit în evidență, în perioada protestelor generate de adoptarea OUG 13, când pleda pentru organizarea de contramanifestații. Apoi, când nou-instalatul ministru al Justiției, Tudorel Toader, și-a prezentat raportul de evaluare a procurorului general și procurorului-șef al DNA, Pleșoianu a contestat vehement concluziile raportului și spunea că ia în calcul demisia din PSD dacă partidul își asumă poziția lui Toader. În fapt, deputatul PSD, însărcinat de social-democrați cu o poziție importantă de reprezentare la nivel european, este un nume invocat des și în termeni laudativi pe agenția Sputnik, principalul instrument de propagandă al Kremlinului. Nici nu e de mirare dacă ne uităm că, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pleșoianu a pledat pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia.

Liviu Plesoianu
Sursă foto: pagina personală de Facebook

„Domnul Tudorel Toader nu numai că nu consideră necesară revocarea unora despre care CCR ne spune în clar că au încălcat grav Constituția României și principiul fundamental al separației puterilor în stat, dar ne spune (savant, desigur) și că doamna Kovesi nu a plagiat. Bine, atunci! Eu îmi fac datoria de a le cere colegilor din PSD să ia act de aceste mizerii și să solicite remanierea ministrului Justiției. De asemenea, consider că e cazul ca PSD să se hotărască dacă vrea să-și asume cu adevărat, politic, scoaterea României de sub jugul noii Securități (...) Nu pot fi părtaș la această mermeleală savantă! Între timp, abuzurile DNA continuă nestingherite”, scria Pleșoianu, pe blogul său, pe 4 aprilie. Iar acesta este doar unul din nenumăratele texte în care deputatul vorbește despre „abuzurile DNA” și despre procurorii care fac „zob” dosare, despre „legătura între prezența la proteste a președintelui Raiffeisen Bank și faptul că, timp de 10 ani, Klaus Iohannis a primit 60.000 de euro pe an din închirierea celebrei case din Sibiu”, despre „penalul Iohannis”, etc.

Pleșoianu a mers mai departe de blogul său și de studioul Antena 3: a întocmit o scrisoare deschisă despre „abuzurile din sistemul de justiție românesc”, pe care a postat-o pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București și a trimis-o ministrului Justiției.

Două detalii interesante, care pun într-o altă lumină toate aceste declarații: Pleșoianu a fost, la începutul carierei sale, redactor-șef la „Casa NATO”, publicație a Asociației „Casa NATO”, fondată în 2002 de Adrian Năstase. Între timp, asemenea ex-premierului PSD condamnat pentru corupție, tânărul politician social-democrat apare tot mai des pe site-urile dedicate propagandei ruse.

În mai puțin de o lună, sputnik.md, parte a grupului media controlat de regimul Putin, l-a invocat de patru ori pe deputatul PSD. Prima dată, pe 17 aprilie, când Pleșoianu a fost descris în termeni laudativi: „un om politic care a devenit din ce în ce mai vizibil”, „s-a impus prin argumentație, logică și calitatea discursului”, „nu are obtuzitatea unor politruci”, etc. În continuare, agenția apropiată Kremlinului face o scurtă prezentare biografică tânărului politician, amintind de un concurs organizat de Antena 3 pe care acesta l-a câștigat, concurs de „proiecte și idei pentru schimbarea României”.

Este vorba de „Un proiect de Țară și de Capitală: O Românie și un București cu sens!”, din care putem afla că Bucureștiul poate fi „Bucureștiul unei Românii care se redescoperă pe sine, care reintră în propria matcă” și că „își poate asuma un rol pacificator” în relația României cu celelalte state, atât la nivel european, cât și la nivel mondial.

Câteva zile mai târziu, Sputnik devine iar tribună pentru ideile deputatului PSD, prezentând „un pamflet dur” adresat de acesta președintelui Iohannis. „Sunt Președintele României și, deci, al tuturor românilor. Ca atare, nici prin cap nu mi-a trecut să incit la proteste antiguvernamentale și chiar să particip la acestea! Cum aș fi putut face în halul ăsta de râs România și funcția de Președinte? Niciodată, nicăieri în lume, un președinte de țară nu a ieșit în stradă împotriva unei majorități proaspăt alese”, scria Pleșoianu.

Tot el, în perioada de vârf a protestelor generate de OUG 13, milita pentru organizarea de contramanifestații. Ba chiar a mers la o conferință internațională, intitulată „Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație”, pentru a cere Consiliului Europei să adopte o rezoluție cu o „recomandare specială”: „În nicio țară din lume și sub nicio împrejurare, președintele nu ar trebui să participe în stradă la proteste antiguvernamentale sau îndreptate împotriva majorității parlamentare democratic alese”.

„Echilibrul, profesionalismul și originalitatea” deputatului PSD i-au determinat pe cei de la Sputnik să-i acorde un amplu spațiu și atunci când acesta a vorbit, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la finalul lunii aprilie, despre „cumpăna umanității” care poate fi depășită „decât împreună” și prin „programe permanente în acest sens”. «Să luăm un singur exemplu edificator - cel al… „rușilor". De câte ori am auzit asta: „Rușii amenință Europa"!?…Ei bine, trebuie să înțelegem că, exact în timp ce spunem sau auzim asta, zeci de milioane de ruși nu fac altceva decât să meargă la muncă, să-și crească fiicele și fiii, să-și plătească taxele, să se spele pe mâini, să-și cânte cântecele - să facă, adică, exact ce facem și noi! Și atunci… n-are fi mult mai benefic pentru noi toți să încercăm, măcar, să-i înțelegem mai bine? Iar acesta este doar un caz. Putem la fel de bine să completăm spațiul cu numele oricărei alte națiuni», pleda Pleșoianu, care reprezintă PSD în Delegația Parlamentului României la APCE.

Ce mai are în plan social-democratul ca reprezentant al Parlamentului României? Aflăm dintr-o altă declarație a acestuia, mediatizată de Antena 3: „De câte ori voi merge acolo, lucruri vor fi spuse... E vremea să reașezăm România în propriul destin! E timpul să ne lepădăm de statutul de anexă și să începăm să ființăm cu adevărat în lume”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri