Programul politic al USR în 9 puncte

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan si clotilde armand in fata ta

Uniunea Salvați România (USR) a prezentat, miercuri, programul politic al partidului. Nicușor Dan, președintele USR, Clotilde Armand și Cossete Chichirău au prezentat programul în nouă puncte al partidului. USR vizează transparența totală, o industrie modernă, sprijinirea agriculturii micilor fermieri, reformarea sistemului de învățământ, noi reglementări în domeniul culturii, creșterea finanțării Sănătății, un transport mai rapid, noi politici pentru energie și mediu, consolidarea relațiilor cu UE, NATO, Republica Moldova și Ucraina și intrarea în Schengen. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

  1. În cceea ce privește transparența totală, USR propune o reformă a achizițiilor publice care legislează standardizarea preţurilor la care autorităţile publice pot achiziţiona bunuri şi servicii de uz curent cât și aplicarea strictă a unei “liste negre” care să conțină firmele și acționarii acestora care au fraudat deja statul.

De asemenea, USR dorește anularea pensiilor speciale, sprijinirea activității Justiției și schimbarea sistemului electoral. 

Totodată, USR susține debirocratizarea instituțiilor publice. 

„Este nevoie să fie adoptată grila unică de salarizare în sistemul public, concomitent cu o evaluare generală a administrației publice, după criteriile managementului administrativ performant: definirea justă a rolului și scopului instituțiilor, scăderea numărului de instituţii contradictorii sau redundante, gradul de îndeplinire al obiectivelor instituţionale până în prezent, evaluarea periodică a departamentelor în funcție de regulamentele de organizare și funcționare ale instituțiilor și a funcționarilor publici în funcție de fișa postului”, conform programului USR.

Mai mult, partidul lui Nicușor Dan vrea reformarea accesului la informații, astfel încât instituțiile statului să fie obligate să „publice constant informaţiile aferente funcționării lor în format electronic structurat”.

2. Uniunea Salvați România a prezentat în programul său politic și pașii care trebuie făcuți de România pentru a avea o industrie modernă.

România trebuie să adopte o strategie industrială bazată pe tranziția spre industrii de tehnologie medie și înaltă și să exploateze din plin potențialul de a deveni un Sillicon Valley al Europei de sud-est și un hub industrial, logistic și de transport între Asia și Europa. Reindustrializarea modernă a României este cea mai înaltă prioritate economică și strategică”, se arată în programul USR.

Pentru a transforma România într-un Sillicon Valley al Europei de Sud-est, USR propune o strategie națională pe termen lung, susținerea antreprenoriatului și instituirea de programe multiple și diverse prin care specialiștii români să poată participa fără să se întoarcă în țară. 

3. În ceea ce privește agricultura micilor fermieri, USR scrie că trebuie înlăturate obstacolele din calea asocierii micilor fermieri, cum ar fi dubla impozitare, coborârea pragului Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de la 8.000 de euro la 4.000 de euro și debirocratizarea programului, acordarea de asistență financiară pentru stocarea și procesarea produselor agricole la standardele UE și servicii de formare profesională, consiliere și informare și stabilirea unui fond de micro-creditare din fonduri naționale, dedicat fermierilor de subzistență, care nu sunt eligibili la PNDR. 

4. Pentru sistemul de educație, USR propune creșterea finanțării învățământului cu până la 6% din PIB, astfel ca profesorii să aibă salarii mai mari. 

Pregătirea profesorilor trebuie să includă atât metode specifice pentru elevii care se confruntă cu situații socioeconomice și familiale dificile cât și abordări creative.

Implicarea administraţiei locale în finanţarea învăţământului, mai mult decât în infrastructura pentru educaţie.

Un mai bun control al cheltuirii banilor alocați infrastructurii învățământului, care acum sunt risipiți în licitații cu dedicație.

Reformarea inspecției școlare, astfel încât evaluarea profesorilor să fie una reală și eficientă.

Adoptarea de modele și măsuri de la ONG-uri care au avut deja succes în România, mai ales în zone defavorizate, cum ar fi Teach for Romania”, scrie USR. 

De asemenea, USR propune reformarea programei școlare axată pe un conținut interdisciplinar, axat pe rexolvarea de probleme reale „nu doar pe teorie”.  Partidul vrea și dezvoltarea de școli profesionale pe lângă clusterele industriale. 

USR mai propune modificarea finanțării învățământului superior de la sistemul actual per capita, la un sistem mixt care, „pornind de la clasificarea și ierarhizarea Universităților, să țină cont și de performanța academică și de excelența în cercetare”.

5. În ceea ce privește Cultura, USR propune promovarea antreprenoriatului cultural prin „ investirea în mobilitatea artiștilor și a operatorilor culturali și parteneriatul public-privat pentru finanțarea de laboratoare pentru inovație culturală și experiment artistic”. De asemenea, partidul propune adoptarea Statutului Artistului, reformarea instituțiilor publice de cultură și  finalizarea și adoptarea în Parlament a codului patrimoniului național.

6. În domeniul Sănătății, USR pune accentul pe creșterea nivelului de finanțarea la 6% din PIB, inversarea piramidei serviciilor în domeniul sanitar, eficientizarea managementului spitalelor, investiții în personalul medical, digitalizarea sistemului de Sănătate și îmbunătățirea programelor de prevenire și detectare a bolilor.

„Inversarea piramidei serviciilor din domeniul sănătății este așadar esențială. Fortificarea serviciului existent de asistență medicală primară prin punerea pe rol de actor important în sistem a medicinei de familie orientată atât pe pacient, cât și pe comunitate prin servicii de asistență comunitară trebuie să devină baza sistemului și să asigure un acces universal și fără bariere al populației la servicii medicale de bază, medicamente esențiale, îngrijiri, diagnosticare precoce a bolilor, în special a celor grave, cât și definirea strictă a rolului de “poartă” în sistem prin sortarea cazurilor care trebuie îndrumate spre specialiști si spitale”, se arată în programul USR.

7. În ceea ce privește infrastructura, USR atrage atenția că va susține un Guvern care va implementa „de urgență” planurile TENT (Trans-European Transport Network) cu cofinanțare europeană, în special Coridorul Rin – Dunăre, care conectează România cu Germania. 

„CFR Infrastructura trebuie să relanseze proiectele blocate, să lanseze proiectele de reabilitare de pe coridoarele trans-europene finanțate prin programul Connecting Europe Facility (1,5 miliarde de euro) și prin POIM. Transportatorii feroviari naționali de călători și de marfă trebuie susținuți și întăriți pentru a fi pregătiți de deschiderea spațiului unic feroviar in 2023”, se arată în programul USR. 

De asemenea, USR menționează ca prioritate „imediată”  interconectarea Moldovei (autostrăzile Iași – Târgu Mureș și Iași – București). 

8. Pentru o mai bună protejare a mediului, USR scrie că va susține înființarea urgentă și bugetarea Registrului Cadastral Forestier în sistem electronic și open data, „prin care să se înregistreze în sistem GIS atât toate suprafețele de pădure și situația juridică aferentă, cât și funcțiile respectivei suprafețe de pădure conform amenajamentelor silvice”. De asemenea, formațiunea politică notează că susține implementarea unor programe guvernamentale care să descurajeze exportul de lemn și să faciliteze prelucrarea locală a lemnului. 

Totodată, USR se opune exploatării miniere a aurului cu cianură. 

„Riscurile pentru mediu sunt însă enorme, aşa cum a demonstrat-o catastrofa de la Baia Mare din anul 2000”, se arată în programul USR.

9. Referitor la politica Externă a României, USR militează pentru intarea România în spațiul Schengen, consolidarea rolului său în cadrul UE și NATO, resetarea relațiilor cu Ucraina și acordarea de ajutor Republicii Moldova pentru a se „de-oligarhiza” prin  votarea legii privind Agenția Română de Asistență pentru Dezvoltare (RoAid) și la crearea fondului „Libertatea” în cadrul RoAid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri