Proiect al Monicăi Macovei privind votul electronic pentru toți cetățenii Uniunii Europene

Data publicării:
monica-macovei

Europarlamentarul Monica Macovei a propus un proiect-pilot, intitulat „Votul electronic - utilizarea optimă a tehnologiilor moderne pentru proceduri electorale mai active și mai democratice”, care să simplifice procedurile de vot pentru cetățenii aflați în alt stat decât cel de origine. 

„Participarea la vot a cetățenilor în țara lor de origine, dacă locuiesc în alt stat, este tot mai redusă, și este afectată de birocrație și de proceduri electorale învechite și greoaie. Cetățenii UE, inclusiv românii, se bucură acum de libertatea de circulație și de a trăi și a munci în statele membre. Nu trebuie să le îngrădim sau să le limităm dreptul la vot. Avantajele sistemului de vot electronic sunt considerabile și trebuie să vedem cum poate fi folosit și în avantajul cetățenilor UE și al democrației”, a declarat Monica Macovei.

Proiectul-pilot propus de Monica Macovei, ca amendament la Proiectul de buget al UE pentru 2016, urmărește identificarea modalităților alternative de vot la distanță, cu accent pe votul electronic, și elaborarea unui „Ghid de bune practici privind votul la distanță”.

Proiectul-pilot va examina opțiunile privind protecția secretului votului, prevenirea fraudei, garanția independenței și protecția datelor și va evalua impactul financiar pentru administrațiile naționale al introducerii votului la distanță. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri