Proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi, adoptat tacit în Senat

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro 1

 

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali a intrat în adoptare tacită pe data de 9 iunie.

Proiectul prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, scrie News.ro.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaază un nou tur se scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

În expunerea de motive, iniţiatorul, deputatul PMP Eugen Tomac precizează că ”alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul”. ”Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare'', mai spune Tomac.

Deputatul mai arată că prezentul sistem electoral elimină o etapă importantă din cadrul procesului electoral, anume etapa de rearanjare a comportamentelor politice pentru cel de-al doilea tur, în funcţie de rezultatele din primul tur.

”Din punct de vedere sociologic, cunoaştem faptul că alegătorii acordă un vot preferenţial în primul tur, optând pentru candidatul preferat, în timp ce în al doilea tur sunt mai susceptibili a acorda un vot utilitar, optând pentru candidatul cu cele mai multe şanse. Această reducere a posibilităţii alegătorului de a vota preferenţial poate avea două efecte perverse: creşterea absenteismului prin demobilizare, dar şi favorizarea partidelor mari având în vedere că un vot util nu este acordat de obicei partidelor mici”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, alegerea primarilor dintr-un singur tur recompensează partidele mari, bine implementate la nivel local şi penalizează partidele mai tinere, cu un scor mediu la nivelnaţional.

”Acesta nu este singurul dezechilibru democratic. Legea favorizează monopolul unui competitor politic, spargerea acestui monopol fiind posibilă doar prin alianţe. În cazul alegerii într-un singur tur, este eliminată tocmai posibilitatea de creare a alianţelor între partide”, se mai menţionează în document.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt Ioniţă Dan Aurel - senator Independent, Burlacu Ştefan - deputat PP-DD, Gurzău Adrian - deputat Independent; Marian Ion Cristinel - deputat PP-DD, Movilă Petru - deputat Independent; Negruţ Clement - deputat Independent; Stoica Mihaela - deputat Independent; şi Tomac Eugen - deputat Independent.

Proiectul merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri