Proiect Florin Iordache: Amendamentele respinse nu se mai supun votului

Data actualizării: Data publicării:
170920_parlament camera deputatilor PLEN_REUNIT_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

După ziua de miercuri și scandalul din Camera Deputaților, social-democratul Florin Iordache a depus, joi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei în sensul scurtării la maximum a dezbaterii parlamentare și votului pe propunerile formulate de aleși. Concret, după ce s-ar epuiza timpul alocat dezbaterilor, amendamentele admise ar urma să fie votate în bloc, iar cele respinse, deloc.

170808_iordache_CDEP_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților este semnat de deputații PSD Florin Iordache și Tudor Ciuhodaru, precum și de deputatul ALDE Marian Cucșa. Proiectul a fost depus joi, 7 decembrie, la Biroul Permanent.

Inițiatorii vor ca „În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie”.

Ce ar fi însemnat o astfel de modificare în cazul zilei de miercuri, când deputații au petrecut peste 10 ore în plen, din care circa opt ore au fost dedicate pronunțării asupra a 738 de amendamente și 112 articole? Că, după cele 70 de minute alocate dezbaterii prin decizia liderilor de grup, s-ar mai fi dat doar două voturi: asupra celor 302 amendamente admise și, respectiv, asupra proiectului de lege în ansamblu. Două voturi în loc de 850.

„Se dorește o mai bună structurare a dezbaterii inițiativelor legislative aflate în procedură de urgență”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive de jumătate de pagină întocmită la proiectul de lege.

„Iordache şi PSD modifică Regulamentul pentru a pune pumnul în gură Opoziţiei. Ultima hoţie marca PSD, de astăzi: Iordache a depus modificare de Regulament pentru a se vota în bloc amendamentele în plen. Iar cele respinse (ale Opoziţiei, în general) să nu mai poată fi susţinute. Am descoperit grozăvia săpând în site-ul Camerei astăzi pentru că au făcut totul pe repede înainte. Ieri au depus proiectul de lege la Biroul Permanent, imediat i-au dat număr de înregistrare şi număr de proiect de hotărâre a Camerei şi azi l-au şi băgat în şedinţa de Birou Permanent cu termen de depunere amendamente până luni”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook. „Oamenii ăştia nu au niciun fel de respect faţă de democraţie! Pumnul în gură e tot ce ştiu!”, a adăugat el.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, joi, că iniţiativa lui Florin Iordache pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor introduce dictatura majorităţii în plen.

„Nu credeam să ajung să spun asta despre întoarcerea dictaturii în Parlament. (...) Vă daţi seama de absurditatea acestei reglementări. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorităţii pe ceea ce înseamnă plenul. Domnii Iordache, Ciuhodaru şi Cucşa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri, utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi să nu mai fie posibil. Practic, se încearcă interzicerea posibilităţii de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaţilor. Ea este o încercare de ascundere pentru câteva modificări insignifiante şi o perdea de fum destul de transpartentă”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR a subliniat că, prin această iniţiativă, se elimină dreptul fundamental al parlamentarilor de a îşi susţine amendamentele.

„Până acum aveai posibilitatea, ca deputat al statului român, să îţi susţii un amendament în măsura în care era necesar sau considerat necesar pentru societate. Acum se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi în România”, a mai spus Barna.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri