Proiect Guvern: Șeful serviciului MApN, numit de președinte

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Ciolos Klaus Iohannis

Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) va fi numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării și cu avizul prim-ministrului. Modificarea este prinsă într-un proiect de modificare a Legii de organizare și funcționare a MApN, aflat astăzi în discuția Guvernului Cioloș.

Dacian Ciolos Klaus Iohannis

UPDATE: Proiectul de modificare a Legii MApN a fost adoptat în ședința de Guvern. Documentul va ajunge la Parlament, în dezbaterea căruia va intra în sesiunea parlamentară care începe mâine.

---------

Executivul dorește să aducă mai multe modificări Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, inclusiv unele referitoare la serviciul de informații al Armatei.

Concret, DGIA va fi condusă de un director general, cadru militar în activitate. Acesta va fi numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. Funcția de director general al DGIA este asimilată funcției de secretar de stat.

Pe legea în vigoare, șeful DGIA este numit de ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Intenția de schimbare a modului de numire a directorului serviciului de informații al Armatei a figurat de la început pe lista de priorități legislative ale Cabinetului Cioloș.

În primăvara anului 2014, când premier era Victor Ponta, şi PSD a încercat modificarea mecanismului de numire, dar în sensul mutării atribuţiei de numire la șeful Executivului. La momentul respectiv, liberalii s-au opus proiectului legislativ semnat de parlamentari social-democrați, acuzând PSD că încearcă să concentreze puterea „în mâna unui singur om”. „Tentativa de a controla direct toate aceste servicii şi instituţii nu ţine decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală care pentru PNL, indiferent cine a fost prim-ministru (...), nu este acceptabilă şi pe care noi nu am practicat-o”, declara președintele de atunci al liberalilor, Crin Antonescu.

Din proiectul din 2014 al PSD, Guvernul Cioloș a preluat unele prevederi. De pildă, cea care spune că „activitatea specifică a DGIA are caracter secret de stat”. De asemenea, a fost preluat articolul care dă DGIA atribuții în domeniul apărării cibernetice „în scopul protejării, monitorizării, analizării, detectării, contracarării agresiunilor şi asigurării răspunsului oportun împotriva ameninţărilor asupra infrastructurilor cibernetice specifice apărării naţionale”.

Nu în ultimul rând, au fost preluate din proiectul PSD de atunci prevederile care permit DGIA să desfășoare „misiuni de protecție și pază a principalelor categorii de factori umani și materiali din responsabilitatea MApN”.

Potrivit proiectului aflat în dezbaterea Cabinetului Cioloș, DGIA „asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţările interne şi externe, militare şi non-militare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative şi cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naţionale şi de informaţii, cât şi cu cele ale statelor membre ale alianţelor, coaliţiilor şi organizaţiilor internaţionale la care România este parte şi asigură, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, protecţia informaţiilor clasificate naţionale, NATO, UE şi a informaţiilor clasificate care fac obiectul tratatelor, înţelegerilor şi acordurilor bilaterale sau multilaterale în domeniul apărării la care România este parte”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri