Proiect. Pensii speciale, dar nu pentru toți parlamentarii

Data publicării:
plen parlament inquam photos

Mâine de la plen vom retrimite în comisii acest proiect de lege pentru a se rediscuta. De exemplu, nu mi se pare corect ca un parlamentar să primească o bonificație la pensie, dacă are șase luni de mandat”, a spus Liviu Dragnea.

„Un parlamentar vine în Parlament pentru că îl trimit cetățenii din colegiul respectiv și nu îl trimit pentru șase luni, nici pentru un an, nici pentru doi ani, ci pentru patru ani. Dacă un parlamentar nu poate să finalizeze un mandat nu poate beneficia de această mărire de pensie”, a spus Liviu Dragnea, la finalul ședinței liderilor coaliției de guvernare, care a avut loc la sediul PSD.

Liviu Dragnea a precizat că se dorește ca noua lege să fie cât mai apropiată, „poate până la identitate, cu modelul de la Parlamentul European” și că liderii coaliției doresc ca la discuții să participe și liberalii.

Președintele interimar al PSD a mai spus că, în opinia sa, este inacceptabil ca un ales să beneficieze în timpul mandatului și de pensie de parlamentar.

„Au mai fost discuții și ieri la grup și se ajunsese la situația anormală, cred eu, în care un parlamentar putea să fie pus în situația în care să fie și parlamentar și să aibă și pensia de parlamentar. Așa ceva nu se poate accepta. Respectăm statutul parlamentarului, (...) dar trebuie să avem o limită. Să ținem cont de întregul context social din România”, a spus Dragnea, citat de Agerpres.

Comisia de Statut a Parlamentului, care a finalizat raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor, a adoptat o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială.

Membrii comisiei nu au acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii. Pe de altă parte, aleșii condamnați pentru fapte de corupție comise în calitate de parlamentarii nu vor primi pensii speciale. Dacă acuzațiile de corupție se referă la perioade în care aleșii vizați ocupau alte funcții, atunci ei pot beneficia de pensia specială.

Legea a fost retrimisă în Parlament în luna iulie, când preşedintele Klaus Iohannis a criticat noile privilegii pe care senatorii şi deputaţii vor să şi le acorde. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri