Proiect PSD: autoritățile locale să aibă mână liberă în gestionarea terenurilor forestiere din zonele turistice

Data publicării:
defrisari padure munte 1

 

Modificările sunt prevăzute într-un proiect de lege înregistrat la Senat, în data de 22 decembrie, de 14 parlamentari PSD. Inițiatorii propun amendarea Legii nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului, în sensul introducerii unei excepții de la interdicția prevăzută la art. 7 alin. 3 al Codului Silvic, care spune că terenurile forestiere nu pot fi trecute „din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București”.

Concret, potrivit proiectului PSD, „zonele în care se realizează obiective turistice pentru practicarea sporturilor de iarnă ce cuprind și infrastructura pentru prestarea de servicii turistice, incluse în Programul național de dezvoltare a turismului Schi în România sunt exceptate de la restricția de trecere a terenurilor forestiere din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora”. Mai departe, terenurile vor putea fi vîndute sau censionate, la prețuri „stabilite la nivelul mediu al prețurilor practicate de unitatea administrativ-teritorială”.

Inițiatorii își motivează propunerea legislativă prin faptul că interdicția din Codul Silvic „blochează implementarea proiectelor prin care s-ar putea îndeplini Programul de interes național pentru dezvoltarea turismului Schi în România”, deoarece „prin natura lor, sporturile de iarnă se realizează cu preponderență în zona montană, ocupată în general de vegetație forestieră”.

Deputații PSD oferă și un exemplu concret de blocaj: proiectul de dezvoltare a unei stațiuni de schi la Molivișu, județul Argeș. Proiectul, în curs de implementare, ar fi în impas deoarece terenul aferent zonei de dezvoltare se află în domeniul public al comunei Arefu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri