Proiecte controversate | „Mica grațiere” a Cristianei Anghel

Data publicării:
cristiana anghel se cearta cu jurnalistii

Subiectul amnistiei şi graţierii nu este o noutate pe agenda parlamentarilor. Este însă prima dată când provocă tensiuni atât de mari şi scoate lumea în stradă. În ultimii ani, legislativul a dezbătut propuneri similare, de anulare a unor pedepse. În iunie 2014, un proiect care viza graţierea era depus în Parlament de Cristiana Anghel, la vremea respectivă senator al Partidului Conservator. Proiectul prevedea graţierea persoanelor care au de ispășit mai puţin de doi ani de închisoare.

Material difuzat în 22 iunie 2014

În pledoaria pentru proiectul său de lege, Cristiana Anghel spunea că statul român este frecvent acţionat în judecată la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie.

Eu nu am făcut proiectul pentru un om. Dacă un caz se pliază pe lege, bine, dacă nu, eu nu m-am gândit la o anumită persoană”, spunea ea în iunie 2014.

Măsura grațierii colective a mai fost cuprinsă într-un proiect criticat de societatea civilă și de ambasadele occidentale. Opoziția susținea atunci că proiectul a fost gândit să-i ajute pe demnitari precum Adrian Năstase să scape de închisoare. Senatoarea afirma că inițiativa ei nu are nicio legătură cu acel proiect controversat.

Este un proiect de graţiere şi nu de amnistie. Aici cazierul rămâne, este graţiată numai pedeapsa, fapta rămâne şi în momentul în care ai făcut ceva, ai recidivat, faci şi pedeapsa nouă. Dovadă faptul că acesta este doar de graţiere și am putea să-l numim o mică grațiere”, spunea Cristiana Anghel.

Tot în iunie 2014, opoziţia a cerut reluarea dezbaterilor pe vechiul proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, depus de parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Liberalii voiau respingerea lui până la începerea vacanţei parlamentare, însă social-democraţii s-au opus pentru că instituţiile abilitate nu şi-au exprimat un punct de vedere. Premierul de atunci a susţinut că nu a dat o directivă de partid în acest sens.

„Nu am avut nici un fel de discuţie şi nu cred că se va discuta aşa ceva”, spunea Victor Ponta.

Proiectul depus de Mădălin Voicu şi Nicolae Păun prevedea amnistia pedepselor cu închisoare de până la 6 ani și grațierea celor condamnați la cel mult șapte ani, inclusiv a faptelor de corupţie, pe motiv că închisorile sunt supraaglomerate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri