Proiecte de lege inspirate din cele mai controversate subiecte din prezent

Data publicării:
Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Deputaţii şi senatorii au o săptămână de când au intrat în prima lor sesiune parlamentară. Pari puşi pe treabă încă din primele zile, în condiţiile în care au depus deja zeci de proiecte legislative. Multe dintre ele sunt inspirate de cele mai controversate subiecte din ultima perioadă.

Scandalul adoptării ordonanţei 13 atrage după sine şi iniţiative legislative. O senatoare PNL a depus zilele acestea un proiect care interzice Guvernului să repete astfel de decizii.

Este foarte util pentru societatea românească ca în materie de amnistie şi graţiere, Guvernul să nu poată interveni. Unul dintre cele mai rele lucruri în sistemul legislativ românesc este lejeritatea cu care Executiv se substituie legislativului. Pe această cale a aşa ziselor Ordonanţe de Urgenţă se legiferează prost, se legiferează netransparent, a spus senatoarea PNL Carmen Hărău.

În acest moment, chiar şi premierul pare să fie de acord cu o astfel de idee.

Pe tot ceea ce inseamnă subiecte sensibile, aşa cum e justiţia, lucrurile nu o să se mai desfăşoare aşa, a promis prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Un alt proiect depus la Senat este o consecinţă a scandalului directorilor de şcoli, care, conform deciziei noului ministru de educaţie, în acest moment pot fi chiar şi profesorii care nu au promovat examenele sau care nici măcar nu au venit la concurs. Proiectul are ca iniţiatori 55 de deputaţi şi senatori de la PNL, PMP şi USR.

Cred că în educaţie este nevoie de o competitivitate, ideea că este un concurs, că oamenii cei mai buni sunt selectate ca să conducă o şcoală, e foarte important”, a spus senatorul USR Vlad Alexandrescu.

De asemenea, în următoarea perioadă, deputaţii vor avea ultimul cuvânt în privinţa unor legi deja adoptate de senatori. Ele prevăd măriri de pensii, acordarea de case pentru cazurile sociale sau modificări ale Codului Penal în privinţa denunţului.

Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte penale se pedepseşte cu închisoarea de la doi ani la șase ani, scrie în proiectul de lege de pe site-ul Camerei Deputaților.

Prin acest proiect, iniţiatorul îşi doreşte să reducă numărul mare de denunţuri pentru presupuse fapte penale săvârşite chiar şi cu ani în urmă.

Liberalii au mai depus un proiect menit să stârnească noi controverse. Ei propun acum neimpozitarea tuturor pensiilor, asta după ce la începutul acestui an social-democraţii au votat ca această măsură se se aplice doar pensiilor de maximum 2000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri