Promisiunile noilor miniștri

Data publicării:
guvern grindeanu inquam octav ganea (1)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Impozit pe venit de 10% de anul viitor şi zero la veniturile mai mici de 2.000 de lei. TVA de 18% şi toate dările către stat plătite online din 2017. Iar de luna viitoare - creşterea salariului minim cu 200 de lei şi scutirea tuturor pensiilor de contribuţia la sănătate.

Sunt doar câteva dintre măsurile anununţate de ministrul propus al Finanţelor, Viorel Ştefan. Audiat o oră şi jumătate în comisiiile de specialitate din Parlament, acesta nu a precizat concret şi cum vor fi susţinute aceste măsuri şi nici cât costă aplicarea lor.

Până în 2020, România va avea o creştere economică anuală de 5,5% şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Astfel, spune Viorel Ştefan, ţara noastră îşi poate permite noi reduceri de taxe şi creşteri salariale.

Impozitul pe venit va fi începand cu 1 ianuarie 2018 de 10% față de 16% astăzi, iar pentru veniturile lunare, indiferent de sursă, salariu, pensie, activități independente, veniturile sub 2.000 lei lunare, cota va fi zero”, a promis Viorel Ștefan.

De luna viitoare, salariul minim pe economie va creşte cu 200 de lei, la 1.450 de lei brut.

Sunt măsuri care au ridicat semne de întrebare pentru unii parlamentari prezenţi la audierile din comisiile de specialitate.

Bugetul şi măsurile de relaxare fiscală şi creşterile de cheltuieli pe care le propune riscă să nu fie sustenabile”, a spus Claudiu Năsui, deputat USR.

„Creşterea punctului de pensie de la 871 la 1.000 de lei şi a salariului minim la 1.250 la 1.450 de lei, câtă vreme gradul de colectare a veniturilor bugetare în 2016 reprezintă un minim al ultimilor 5 ani...”, a arătat Remus Borza, deputat ALDE.

Nu ne vom închide sub nicio formă pe creștere de deficit, sigur că acolo unde mai există potențial de economisire este pe partea de cheltuieli”, a dat asigurări Viorel Ștefan.

Ministrul economiei a susţinut în faţa foştilor săi colegi din Parlament că e nevoie de taxe mai puţine şi legi mai simple pentru mediul de afaceri. Toate se vor regăsi într-un Cod economic, care ar putea intra în vigoare în iulie şi care va aduna un număr de 50 de taxe, dintr-un total care este însă necunoscut.

Reporter: Câte taxe şi impozite există?

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: „Multe (oftează). Aș putea să enumăr ca și categorii mari: impozit pe venit , pe profit , TVA. Nu cred că cineva e pasionat de un astfel de inventar”.

Întrebat de mai multe ori despre demisie în cazul în care nu-şi va atinge obiectivele, Viorel Ştefan a dat un singur răspuns tranşant.

Viorel Ştefan: „Doctoratul! Dacă se va dovedi că este plagiat, eu îmi dau demisia în secunda doi!”

Pensiile mai mici de 2.000 de lei ar putea să nu mai fie impozitate. Asta după ce deputaţii din Comisia de buget au adus câteva modificări Codului fiscal. Ei au eliminat şi contribuţia la sănătate pentru toate pensiile. Modificările făcute de deputaţi vin în condiţiile în care, în forma trecută de Senat, proiectul de lege prevedea eliminarea impozitării tuturor pensiilor. Ceea ce ducea la un impact bugetar de 2,2 miliarde de lei, potrivit Guvernului Cioloș. Proiectul de lege cu modificările aduse în Comisia de buget va fi votat joi de deputaţi, într-o sesiune extraordinară.

Deci, salarii şi pensii mai mari, refacerea programei pentru elevi, mii de creşe şi grădiniţe. În plus, opt spitale regionale şi unul republican şi medicamente mai ieftine. Sunt promisiuni făcute de miniştrii desemnaţi la Muncă, Educaţie şi Sănătate.

Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Muncii, care primeşte o treime din tot bugetul naţional. Ministrul desemnat propune creşteri pe linie, în special pentru pensii şi salarii.

Salariul minim pe economie va creşte la 1.450 de lei începând de luna viitoare. Impozit pe venit 0 pentru pensii mai mici sau egale de 2.000 de lei lunar, de luna viitoare. Impozit de 10% pentru pensiile mai mari de 2000 de lei. Creşterea punctului de pensie la 775 de lei până în 2021, eliminarea contribuţiei de sănătate pentru pensionari din primul trimestru al 2017” - sunt afirmații pe care le-a făcut în timpul audierilor.

Noul ministru promite şi reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care sunt mame. Pentru fiecare copil o femeie va sta cu doi ani mai puţin în câmpul muncii.

Lia Olguţa Vasilescu propune şi introducerea unui nou program: PRIMUL SALARIU, destinat absolvenţilor de facultate: „Garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 de lei brut timp de trei ani şi prin subvenţionarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială cu menţinerea angajării timp de 5 ani”, a detaliat noul ministru al muncii.

Noul ministru a promis şi reducerea violenţei domestice şi pe cea asupra copilului. Dar nu a ştiut să spună la ce număr de telefon pot sesiza copiii un abuz. „Ăăă, era ceva cu 6, dar nu mai ştiu să vi-l spun. Ştiţi, copilul meu sper să nu îl apeleze niciodată”, a explicat fostul primar.

2.500 de creşe şi grădiniţe noi, modernizarea a 2.000 de şcoli, masă caldă pentru elevi şi dublarea burselor studenţilor sunt doar câteva dintre promisiunile ministrului Educaţiei. În plus, Pavel Năstase recunoaşte nevoia de reformă.

Copiii se plictisesc la şcoală. Eu cred că aici trebuie să lucrăm foarte mult şi în program sunt prevăzute o refacere, o restructurare a currriculei, astfel încât să reducem partea aceasta de teorie şi să introducem componente atractive”, a spus Pavel Năstase la audieri.

În privinţa doctoratelor, Pavel Năstase vrea să schimbe felul în care sunt analizate lucrările acuzate de plagiat.

Universitatea care a dat diploma, să reanalizeze, iar la nivelul ministerului, acest CNATDCU să facă un arbitraj atunci când este o contestaţie. Problema este delicată din următorul punct de vedere: cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiată. Dacă nu sunt specialişti în domeniul respectiv. E greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care e matematician să voteze pentru o teză de drept”, este de părere noul ministru al educației.

Şerban Valeca, ministrul Cercetării, promite să crească bugetul în acest domeniu cu 15-30% anual. În plus, a vorbit despre baze de date cu rezultatele cercetătorilor şi cu centrele unde se pot face experimentele.

„Prin parteneriatele public-privat în special din parcurile ştiinţifice sau tehnologice create vom încerca un alt program denumit Brain return. Cercetătorii şi profesorii români care lucrează afară să aplice şi să poată lucra şi în ţara noastră”, a declarat Constantin Valeca.

Florian Bodog promite reformă în sistemul de Sănătate, cu salarii mărite şi stoparea exodului medicilor.

Un medic rezident anul 1 - de la 1.200 euro brut, medic specialist grad 5 - 2.650 de euro. Zero la sută impozit venit pentru medici, sută la sută creșterea salariilor asistenţilor medicali începând cu 1 ianuarie 2018”, a promis Florian Bodog.

Ministrul dă asigurări că vor fi construite opt spitale regionale şi unul republican, iar fiecare comună din România va avea o ambulanţă. În plus, bolnavii vor plăti mai puţin pentru medicamente.

Ne propunem reducerea cu 35% a preţului medicamentelor inovative, program naţional prin care, pe fiecare boală, pacientul să aibă la dispoziţie un medicament gratuit. Actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate. Prima actualizare - până cel târziu la 1 martie 2017” - a promis Florian Bodog.

Discuţiile au fost însă foarte aprinse când a venit vorba de teza de doctorat a ministrului.

Tudor Rareş Pop - deputat USR: „Am aici teza dumneavoastră de doctorat pe care aţi declarat că aţi pierdut-o. Am înţeles că o caută toată lumea. (...) E o glumă, sunt doar coperţile, dar mă întreb dacă într-o zi o să pierdeţi şi ministerul”.

„E vorba de o confuzie. Doctoratul meu nu are nicio problemă. Mi s-a retras conducerea de doctorat. Această decizie am considerat-o nelegală şi am atacat-o în justiţie”, a explicat Florian Bodog.

Cea mai lunga audiere a fost cea de la agricultură. Petre Daea a fost audiat aproape o oră în comisie. Întrebat de ce a durat atat de mult audierea sa, faţă de a celorlalţi miniștri, Petre Daea a precizat că agricultura este un „domeniu atât de complex și complicat”. A anunţat înfiinţarea unui fond de garantare pentru creditarea fermierilor şi intenţia de a pune pe picioare sistemul de irigaţii, o promisiune pe care au avut-o toţi predecesorii săi. A mai promis ceva: că va merge la minister de la ora 6 30, dimineața!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri