Propuneri pentru un altfel de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
parlament

La final de mandat, parlamentarii și-au dat seama că legislativul ar putea fi mult mai eficient. Şi au tot felul de propuneri de modificare a programului de lucru pentru următorul Parlament, care va fi ales pe 11 decembrie. Pentru a deveni lege, propunerile vor trebui să fie aprobate tot de viitorul Parlament.

Liberalii au o viziune clară despre cum trebuie să lucreze un parlamentar.

Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt PNL: „O saptămână plen, o săptămână comisii, o săptămână circumscripții, prezența parlamentarului să fie înregistrată atât la începutul cât și la sfârșitul zilei de lucru. Motivarea absenţelor să se facă doar în cazuri medicale.”

Liberalii vor ca viitorii senatori şi deputaţi să aplice vot secret doar la investirea Guvernului sau la moţiuni de cenzură, nu şi la cererile DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Social-democraţii vor şi ei să muncească mai mult parlamentarii, dar viitorii.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „Vreau să fie un program foarte greu, de luni până joi. Ăsta e primul lucru care trebuie să se întâmple.”

De parlamentarii trimişi în judecată sau condamnaţi se ocupă nişte senatori ALDE.

Vasile Nistor, senator ALDE: „Niciun coleg care are o problema de natură penală să nu ocupe o funcţie în biroul permanent al Senatului sau al Camerei, în comisie, ca preşedinte al comisiei.”

Parlamentarii independenţi care luptă pentru încă un mandat se gândesc cum să îşi facă mai viaţa mai uşoară: au un proiect de lege prin care speră să scadă de cinci ori numărul de semnături necesare pentru candidatura la următoarele alegeri.

Theodor Paleologul, deputat indepedent: „Este vorba de acest monopol al marilor partide pe care dorim să îl spargem.”

Remus Cernea, deputat independent: „Țara noastră e singura din lumea democratică în care sunt cerute atât de multe semnături.”

Reforma parlamentară va deveni realitate doar dacă viitorii deputaţi şi senatori vor vota aceste proiecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri