Protest. Peste 1 milion de oameni sunt așteptați duminică, în Piața Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
foto piata victoriei proteste agerpres_9491734

Peste un milion de oameni sunt așteptați, duminică, la manifestația antiguvernamentală din Piața Victoriei.

foto piata victoriei proteste agerpres_9491734
FOTO: Agerpres

Invitați-vă prietenii și haideți duminică să facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la București”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului de la sfârșitul acestei săptămâni.

Procurorul-șef al DNA a declarat, într-un interviu pentru presa italiană, că se teme că Ordonanța de Urgență 13 privind modificarea Codurilor penale ar putea intra totuși în vigoare dacă Ordonanța prin care a fost abrogată este atacată și declarată neconstituțională.

Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă”, a explicat Kovesi pentru La Repubblica, conform News.ro.

Ordonanța de Urgență nr. 14, adoptată duminică de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.  Prin această Ordonanță a fost abrogată în întregime OUG 13/2017 și s-au ajustat două texte din Codul de procedură penală, exact așa cum a spus CCR în deciziile nr. 586/2016 și nr. 614/2016.

Totuși, în textul acestei Ordonanțe s-a strecurat o posibilă capcană. Specialiştii spun că, printre articolele menite să readucă procedura penală la forma anterioară actului adoptat de guvern în seara de 31 ianuarie, s-a strecurat şi o prevedere contrară Legii fundamentale.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală. Articolul din OUG 14 spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus deja că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Astfel, acest articol din ordonanță este neconstituțional. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri