PSD continuă dezincriminările | Liber la devalizarea firmelor de stat și private

Data actualizării: Data publicării:
nicolae paun CATUSE DNA - 04 INQ Octav Ganea

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect de modificare a trei acte normative: Legea contabilității, Legea societăților comerciale și Legea privind organizarea și funcționarea cooperației. În esență este vorba de eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru directorii şi administratorii de companii ce favorizează alte firme și folosesc cu rea-credinţă banii societăţilor pe care le conduc. Întâmplător sau nu, această ultimă faptă apare în dosarul întocmit de DNA foștilor deputați Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partid Romilor).

nicolae paun CATUSE DNA - 04 INQ Octav Ganea
Fostul deputat Nicolae Păun a fost acuzat de DNA de infracțiunea pe care o vrea PSD dezincriminată

Proiectul, inițiat de 34 de deputați PSD, a fost depus la Senat pe 28 martie, în prezent așteptându-se puncte de vedere de la Guvern și de la Consiliul Legislativ.

Una din modificările propuse vizează Legea privind organizarea și funcționarea cooperației (nr. 1/2005) în sensul eliminării unor fapte din categoria infracțunilor. Concret, social-democrații vor să nu mai fie considerată infracțiune și să nu se mai pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarea faptă: folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia ori în folosul propriu sau pentru a favoriza o altă societate.

Prin același proiect, inițiatorii PSD propun modificarea Legii contabilității (nr. 82/1991) și a Legii societăților comerciale (nr. 31/1990). În cazul celui de-al doilea act normativ este vorba tot de dezincriminarea unor fapte. Concret, inițiatorii propun abrogarea lit. b) și c) de la art. 272 alin. 1, care spuneau că este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, respectiv împrumutarea sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează.

Cu alte cuvinte, administratorii și directorii companiilor - private, dar și, atenție, de stat - vor scăpa de răspundere penală în cazul comiterii faptelor enumerate.

Întâmplător sau nu, de folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect a fost acuzat, printre altele, fostul deputat al Partidei Romilor, Nicolae Păun. În dosarul instrumentat de DNA, alături de acesta a fost acuzat de patru infracțiuni și fostul deputat PSD Mădălin Voicu. După trimiterea în judecată, la începutul lunii februarie 2017, dosarul a fost restituit de Instanța supremă procurorilor DNA. Cu câteva zile înainte de dosarul să fie returnat DNA, Mădălin Voicu a fost numit de premierul Sorin Grindeanu secretar de stat în Ministerul Culturii.

Cât privește Legea contabilității, deputații PSD vor modificarea art. 19 alin. 3 astfel încât să poată fi distribuite dividende trimestrial, nu doar după aprobarea situații financiare anuale, așa cum este în prezent.

Măsura ar permite Guvernului să primească dividende de la companiile de stat mai repede, în cursul exerciţiului financiar curent, mărind încasările bugetare. Pe legislaţia actuală, Guvernul încasează în 2017 doar dividendele aferente profitului din 2016. Dacă propunerea deputaţilor PSD intră, însă, în vigoare, la buget ar putea intra, trimestrial, şi dividende din profitul din anul curent.

În plus, acţionarilor firmelor private care încasează dividende trimestriale vor plăti impozit pe dividende în cursul anului, mărind de asemenea încasările bugetului, efect subliniat, de altfel, de către iniţiatori. „Această măsură va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal şi va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal”, arată inițiatorii în nota de fundamentare a proiectului.

Iniţiatorii nu aduc argumente, în schimb, în nota de fundamentare, pentru celelalte modificări propuse care nu au legătură cu dividendele.

Proiectul legislativ este semnat de deputaţii PSD Romaşcanu Lucian, Sbîrnea Liliana, Axinte Vasile, Babuş Radu, Bran Ioana, Budăi Marius-Constantin, Căciulă Aurel, Călin Ion, Ciolacu Ion-Marcel, Cobuz Maricela, Dobrică Ionela Viorela, Furtună Mirela, Găină Mihăiţă, Lazăr Sorin, Lupaşcu Costel, Muşoiu Ştefan, Neaţă Eugen, Niţă Nicu, Oteşanu Daniela, Păle Dănuţ , Petrea Gabriel, Petric Octavian, Pop Andrei, Presură Alexandra, Radu Anişoara, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Simion Lucian-Eduard, Simonis Alfred - Robert, Stancu Florinel, Suciu Vasile-Daniel, Ştefan Corneliu, Tănăsescu Alina-Elena, Vişan George-Gabriel şi Zamfira Constantin-Cătălin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri