PSD, de la Victor Ponta la Liviu Dragnea

Data publicării:
victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

În prag de alegeri prezidenţiale, Victor Ponta părea să aibă totul. O coaliţie de guvernare solidă, o maşinărie de partid greu de întrecut şi primul loc în sondaje. Turul întâi al prezidenţialelor a venit ca o confirmare.

Am un sentiment de mulțumire, mai sunt 14 zile și românii vor avea din nou, după doi ani, un președinte legitim”, spunea Victor Ponta la 2 noiembrie 2014.

În paralel cu bucuria premierului, în străinătate românii protestau în faţa ambasadelor, după orele petrecute la coadă ca să voteze.

În seara primului tur, Victor Ponta nu a suflat o vorbă despre problemele de peste hotare. În zilele care au urmat s-a concentrat pe confruntarea din turul II și a avut o primă dezbatere televizată, față în față, cu Klaus Iohannis.

Încrederea candidatului PSD creştea pe zi ce trece, până în seara celui de-al doilea tur. Ca niciodată, Victor Ponta a venit singur la sediul PSD ca să aştepte rezultatele. A stat închis în birou, în timp ce, în străinătate, cozile românilor care voiau să voteze deveniseră şi mai mari. Exit-poll-urile au confirmat starea de spirit „neagră” din sediul PSD. Victor Ponta pierduse bătălia.

„Aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze”, a declarat Victor Ponta.

După pierderea alegerilor, scaunul de şef al partidului se clătina, guvernarea PSD era ameninţată. Premierul a fost nevoit să le ceară scuze românilor din străinătate care nu au reuşit să voteze.

Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic pentru asta”, spunea Victor Ponta în 25 noiembrie anul trecut.

Deşi a pierdut alegerile, partidul nu l-a mazilit pe Victor Ponta. După o şedinţă de evaluare, PSD a luat măsuri - i-a exclus din partid pe cei care ar fi complotat împotriva conducerii: Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană. Guvernarea l-a ţinut în viaţa politică pe Victor Ponta şi i-a amânat cu o jumătate de an trecerea pe tuşă în cadrul partidului. Momentul a venit în această vară după o lungă absenţă cauzată de operaţia la genunchi.

„În maximum două săptămâni voi veni acasă, cum se spune, pe picioarele mele. Nu cu scaun cu rotile, cu cârje, cu alte lucruri. În prima zi când vin în ţară, sigur că mă duc şi la procuror”, promitea telefonic Victor Ponta, la o televiziune, în timp ce se afla în Turcia.

Victor Ponta plecase în Turcia la scurt timp după startul anchetei DNA. Convalescenţa a durat mult mai mult decât estimările iniţiale, în condiţiile în care în PSD frământările creşteau de la o zi la alta. UNPR-ul lui Gabriel Oprea avusese prima atitudine politică diferită de cea a PSD: îl votase la şefia SIE pe Mihai Răzvan Ungureanu, propunerea lui Klaus Iohannis. Cu o coaliţie de guvernare sub semnul întrebării şi un premier anchetat de DNA, apele s-au tulburat în PSD. În plus, Victor Ponta i-a delegat atribuţiile Rovanei Plumb, o soluţie care l-a iritat peste măsură pe omul doi din partid, Liviu Dragnea.

Consideraţi că această retragere este o greşeală din partea lui Victor Ponta? a fost întrebat Liviu Dragnea.

„Da, eu aş fi vrut să nu o facă. PSD-ul nu e un partid care poate fi condus prin delegare. E un partid mare. Nu am adus eu partidul în situaţia asta ambiguă”, a răspuns Liviu Dragnea.

După o absenţă de 25 de zile, Victor Ponta se întoarce în ţară şi-şi anunţă demisia de la şefia PSD şi prelungirea mandatului de interimar al Rovanei Plumb până la alegeri. Părea împăcat cu situația: „Daţi-mi voie sa mă obişnuiesc cu noua poziţie pe care o am de membru de partid. Sunt deja un membru ca domnul Iliescu şi domnul Năstase, vă daţi seama?!”

Victor Ponta reuşeşte o victorie de etapă în faţa lui Liviu Dragnea la şedinţa din iulie a Biroului Permanent atunci când Rovana Plumb e confirmată în unanimitate preşedinte interimar. Avea să urmeze însă o întâlnire mult mai importantă, la care veneau şi liderii din ţară. O şedinţă a Comitetului Executiv, cerută insistent de Liviu Dragnea. Până atunci, el nu a stat degeaba. A făcut un tur de forţă prin ţară şi a discutat cu şefii de filiale. La finalul turneului, Liviu Dragnea a strecurat presei informaţia că are de gând să candideze împotriva Rovanei Plumb. Premierul părea că nu ştie nimic despre intenţiile „camaradului” său:

„La partid suntem foarte uniţi şi dacă ne daţi voie celor doi membri simpli de partid... (Domnul Dragnea e coordonator politic totuşi)...Dumneavoastră înţelegeţi ce vreţi...”

Liviu Dragnea avea să mai fie pentru scurtă vreme un simplu membru de partid, postură în care ajunsese după condamnarea la un an de închisoare cu suspendare în primă instanţă. Fusese nevoit să facă un pas înapoi şi să primească o funcţie onorifică de coordonator politic. Comitetul Executiv în care a candidat la şefia PSD împotriva Rovanei Plumb avea să-i aducă înapoi statulul de lider. Deocamdată interimar, dar şansele ca Liviu Dragnea să piardă bătălia pentru şefia PSD în cadrul Congresului sunt ZERO, dacă ţinem cont că nu are niciun adversar. Singurii doi care au vrut să-l înfrunte, senatorii PSD Şerban Nicolae şi Saniel Savu, au fost descalificaţi.

„Mi-aş fi dorit o competiţie. Niciodată nu am candidat singur”, susține Liviu Dragnea.

Miza nici nu pare să mai fie preşedinţia PSD, în condiţiile în care partidul nu dă semne că ar avea opţiuni, ci rămânerea sau debarcarea lui Victor Ponta din funcţia de premier. Dacă Liviu Dragnea a mărturisit că nu se simte confortabil cu un premier trimis în judecată, prin vot, partidul l-a susţinut totuşi pe Victor Ponta.

De la Cotroceni vin semnale, însă, că preşedintele Klaus Iohannis ar fi dispus să accepte un premier din aceeaşi coaliţie de guvernare construită în jurul PSD, doar să plece Victor Ponta. Mai mult, surse din Administraţia Prezidenţială susţin că nici trei zile nu vor trece de la alegerea lui Liviu Dragnea şi în PSD se va pune problema retragerii susţinerii pentru Victor Ponta. Puşi în faţa acestor întrebări, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au evitat să dea un răspuns.

Liviu Dragnea: Eu nu ştiu nimic. Poate Victor.

Victor Ponta: Eu nu ştiu nimic. Poate Liviu.  

Citiți și:

DOCUMENTAR Digi24. Dinastia PSD
Partidul care nu iartă eșecul


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri