PSD și PNL, în căutarea unui premier. Ce nume sunt în cărți

Data publicării:
palatul-victoria gov ro

Victoria de la locale le-a dat curaj social-democraților să înceapă căutările pentru fotoliul de premier. După o scurtă analiză, social-democraţii spun că, orice-ar fi, îl susţin pe Liviu Dragnea pentru funcţia de prim-ministru. Resemnat că nu e sprijinit de partid, Victor Ponta consideră şi el că Liviu Dragnea ar fi cel mai potrivit. Cu o lună mai devreme, Ion Iliescu a fost primul care a lansat această idee.

Domnul Dragnea ar fi foarte potrivit pentru a fi prim-ministru”, a spus primarul general al Capitalei Gabriela Firea.

Sunt convins că ar fi unul dintre cei mai buni premieri pe care România ar putea să-i aibă”, a adăugat senatorul PSD Niculae Bădălău.

Vă spun sincer, ideea este minunată şi ar avea foarte, foarte multă susţinere în partid”, a fost de părere și secretarul adjunct al PSD Codrin Ștefănescu.

Prudent, Liviu Dragnea nu spune da, dar nu spune nici nu.

„Sunt onorat de propunerile sau gândurilor unora sau altora, numai că PSD-ul va face această propunere după alegerile parlamentare. Nu avem alegeri de prim-ministru, nici nu cad în capcana întinsă de unii sau de alţii de a nominaliza un prim-ministru care să fie distrus până la alegerile parlamentare”, a spus Liviu Dragnea.

Pe lista numelor vehiculate pentru funcţia de premier din partea PSD se află şi vicepremierul Vasile Dâncu.

În tabăra liberală, privirile se îndreaptă spre premierul Dacian Cioloş.

Domnul Cioloş este un profil corect de prim-ministru pentru Partidul Naţional Liberal”, a spus co-președintele PNL Alina Gorghiu.

PNL va lua o decizie în privinţa premierului în perioada următoare.

„Va trebui să intrăm în campania electorală cu un premier al Partidului Naţional Liberal. Poate fi şi domnul Predoiu, oricine poate fi”, a adăugat co-președintele PNL Vasile Blaga.

Deşi se aud tot mai tare zvonurile care vorbesc despre o posibilă colaborare post-alegeri între PNL şi PSD, Liviu Dragnea pare convins că această variantă este exclusă.

„România nu este nici în criză politică, nici în criză economică, nici de altă natură. Nu, nu cred. PSD nu susţine ideea unui guvern de uniune naţională”, a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, PSD a început deja să creioneze guvernul din umbră. Astfel, pentru ministerul Economiei favorit este Mihai Tudose, iar Mihai Fifor este văzut ca o soluţie pentru ministerul Transporturilor. Doina Pană eeste în cărţi pentru ministerul Mediului, în timp ce Ministerul Fondurilor Europene este ţintit de Ana Birchall. Şimon Gheorghe aspiră la ministerul Dezvoltării, iar pentru ministerul de Interne, favorit este Georgian Pop. La ministerul Justiţiei va fi un om din sistem.

În schimb, foştii miniştri care au refuzat să candideze la locale, precum Eugen Teodorovici, nu se regăsesc în viitoarea echipă ministerială.

Decizia finală în privinţa nominalizării viitorului premier îi va aparţine, după alegerile parlamentare, preşedintelui Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea a spus că nu este adeptul suspendării preşedintelui dacă acesta nu va nominaliza pe cineva din PSD, în cazul în care partidul câştigă alegerile, dar nu exclude să se ajungă la alegeri anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri