PSD vrea reducerea puterii ANI

Data publicării:
sigla ANI

PSD pregăteşte o lovitură dură pentru Agenţia Naţională de Integritate, în Parlament. Se vizează eliminarea celei mai întâlnite situaţii de incompatibilitate, ceea ce va conduce la limitarea atribuţiilor Agenţiei. Dacă proiectul este aprobat, aleşii locali vor putea face parte din conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea administraţiilro locale. Proiectul pare să se bucure şi de susţinerea liberalilor.

Nici nu s-au întors bine din vacanţă că parlamentarii pregătesc deja schimbarea unor legi importante. Acţiunea este şi pe placul aleşilor locali, mai ales a celor care au avut probleme de integritate.

Mariana Gâju, prim-vicepreşedintă a Asociaţiei Comunelor: „Erau la nivelul a o mie de aleşi locali şi nu exagerez. Este o solicitare pe care primarii prin structurile asociative, fie la nivelul municipiilor, oraşelor, dar şi comunelor au cerut-o atât Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei ani la rând. Subliniez, noi nu dorim să se desfiinţeze ANI.”

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că actuala lege poate genera confuzii şi că aleşii locali nu pot gestiona corect treburile comunităţii dacă nu fac parte din adunările generale ale societăţilor de interes local sau naţional. Printre cei şapte semnatari ai iniţiativei se numără chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Ideile parlamentarilor sunt criticate de conducerea Agenţia Naţională de Integritate.

Reacţia ANI la iniţiativa PSD

„Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, întocmite de ANI şi prin care s-a reţinut astfel de situaţii de incompatibilitate să fie anulate de instanţele de judecată. Propunerea legislativă nu corespunde obligaţiilor asumate de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei instituţionalizate, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbţia fondurilor europene", se precizează într-un comunicat al instituţiei.”

Sursa: Răspuns la solicitarea Digi24

Liberalii sunt şi ei atenţi la solicitările celor din teritoriu şi cer un nou Cod de Integritate.

Alina Gorghiu, copreşedinta PNL: „Susţin că atunci când eşti într-o companie neremunerată să poţi să îţi exerciţi în mod onest autoritatea administrativă pe care o ai.”

Legea care vizează regimul incompatibilităţilor a fost redactată în 2003 şi a fost de-a lungul timpului ţinta mai multor proiecte legislative de modificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri