Răspunsul ANAF despre meditațiile lui Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis

După ce deputatul ALDE Varujan Vosganian a solicitat ANAF să facă o evaluare a veniturilor şi impozitelor plătite de către preşedintele Klaus Iohannis pentru meditațiile acordate ca profesor, Agenția a răspuns că nu are informații pentru perioada 1990-1999, iar pentru perioada de după 2000 nu au fost declarate astfel de venituri.

ANAF arată că până în anul 1999 nu există o situaţie informatizată, iar la Agenție „nu se mai regăsesc date privind veniturile şi impozitele achitate de persoane fizice”.

Documentele privind declaraţiile pe venit, pentru perioada 1990-1999 (arhivate începând cu anul 2000), au fost predate către Arhivele Naţionale, fiind scoase din arhiva organelor fiscale întrucât termenul de păstrare era de 10 ani”, se arată în răspunsul primit de Vosganian, potrivit News.ro.

ANAF precizează că, începând cu anul 2000, când datele au început să fie informatizate, există informaţii privind veniturile salariale obţinute de Klaus şi Carmen Iohannis, iar din anul 2001 sunt înregistrate, pe lângă aceste venituri, şi venituri din chirii, venituri din dobânzi, dividende, proprietate intelectuală, dar nu şi pentru meditaţii.

„În declaraţiile privind veniturile realizate în România (cod 200) depuse pentru anii 2000-2015 persoana fizică nu a înscris venituri realizate din activitatea alte forme de învăţământ (meditaţii)”, spune ANAF.

Instituţia a mai răspuns şi că, în privinţa solicitării de analizare a veridicităţii afirmaţiilor preşedintelui privind achiziţionarea imobilelor din bani obţinuţi din meditaţii, informaţia „excede atribuţiile ANAF”.

Contactat de News.ro, deputatul Varujan Vosganian, a afirmat că scrisoarea ANAF nu oferă răspunsuri clare.

„Mi se pare că e un răspuns previzibil, în care ANAF încearcă să împace toate situaţiile. Pe de o parte, să îmi răspundă, iar pe de altă parte să nu-mi răspundă, pentru că de fapt este un răspuns în care ANAF îmi spune să nu contez pe ANAF, în care spune că nu deţine date suficiente în legătură cu asta şi că după anul 2000, domnul Iohannis, de unde au ei date, nu apare cu nicio declaraţie privind venituri din meditaţii”, a spus el.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, în ianuarie, la Parlament, că a solicitat Ministerului de Finanţe şi ANAF să facă o evaluare a veniturilor şi impozitelor plătite de către preşedintele Klaus Iohannis şi să confirme dacă şeful statului a avut posibilitatea să cumpere mai multe imobile din veniturile obţinute din meditaţii.

Din anul 2000, Klaus Iohannis a fost ales primar al Sibiului. În campania pentru prezidențialele din 2014, candidatul Klaus Iohannis preciza că și-a cumpărat cele șase case (rămase, între timp, cinci) cu bani din surse proprii - salarii, meditații, chirii -, bani primiți de la părinții săi și ai soției și bani împrumutați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri