Reacția Opoziției la ancheta DNA cu privire la afacerea „Belina”

Data publicării:
colaj liviu dragnea sevil shhaideh rovana plumb_inquamphotos
Foto: InquamPhotos

PNL și USR cer demisia persoanelor vizate de noua anchetă DNA în care a fost începută urmărirea penală a vicepremierului Sevil Shhaideh și a fost cerută încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene și fost ministru al Mediului. Ba, mai mult, liberalii cer dmiterea prim-ministrului Mihai Tudose.

colaj liviu dragnea sevil shhaideh rovana plumb_inquamphotos
Foto: InquamPhotos

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Sibiu, că Guvernul Tudose ar trebui să fie remaniat, iar primul ministru demis, aceasta susținând că, după nouă luni de guvernare, PSD „nu are cu ce se mândri”.

Deputatul PNL de Sibiu a făcut, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al PSD la guvernare. „Concluzia este că PSD, după nouă luni de guvernare, nu are cu ce se mândri. Dacă ar fi ca domnul Vâlcov să realizeze o nouă evaluare a guvernului Tudose, reacția PSD ar trebui să fie exact aceeași ca în cazul lui Grindeanu. Și anume, remanierea Guvernului Tudose și demiterea premierului Tudose”, a declarat Raluca Turcan.

Ea le-a răspuns jurnaliștilor care au întrebat-o care ar fi soluția, în afară de demisii, că aceasta este „una simplă”', dar că ea presupune „maximă responsabilitate”' din partea unor parlamentari care, în momentul de față, sunt în arcul puterii. „Desolidarizarea de PSD și ALDE, schimbarea acestui guvern și o guvernare care să-i ia locul într-un mod responsabil și preocupat pentru ceea ce se întâmplă cu România pe o perioadă mai lungă de timp. Această guvernare (...) este pur și simplu devastatoare pentru românul de rând”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Întrebată dacă speră la o reașezare a majorității parlamentare, Raluca Turcan a menționat că nu se îmbată cu apă rece, știind și că niciodată „câinele nu pleacă de la măcelărie”.

„Dacă cei care în momentul de față asigură majoritatea parlamentară și-ar pune problema ce se întâmplă cu România pe următoarea perioadă, atunci asta ar fi decizia pe care ei ar trebui să o ia. Pur și simplu să schimbe acest guvern, să înlăture dinastia Dragnea-PSD, care face rău românilor, și să pună pe cineva la decizia guvernamentală care, cu adevărat, să ia măsuri pentru țara aceasta”, a declarat Turcan.

Liderul liberal a menționat câteva din, a susținut Turcan, „promisiunile nerealizate” ale PSD.

„Vorbim de zero fonduri europene atrase pentru dezvoltarea României. La 9 luni de la preluarea guvernării de către PSD am reușit excepționala performanță de a avea 0,04% bani europeni atrași. De asemenea, zero investiții majore în an de creștere economică (...). Amânarea creșterilor salariale pentru profesori și medici (...). Legea prevenției și codul economic, promisiuni care deja s-au transformat în iluzii pentru mediul de afaceri. Nu mai vorbim de cei 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei care nu se regăsesc în momentul de față în înzestrarea armatei. Nerealizată promisiunea de a avea TVA zero pentru locuințe și, de asemenea, Fondul Suveran de Investiții nerealizat și transformat, probabil, într-un nou tun pe care PSD îl va da”, a declarat Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a mai vorbit și despre „promisiunile realizate făcute într-un mod defectuos”, cum ar fi Legea salarizării unitare sau Programul Start-Up Nation.

„Această sinteză arată un singur lucru și anume că Dragnea și PSD, din nefericire, au câștigat alegerile printr-o fraudă de încredere. Uriașă. Că Dragnea și PSD din nefericire nu au dat doi bani pe promisiunile făcute în campania electorală și tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele nouă luni de guvernare ar trebui să-i convingă pe români că PSD și ALDE nu pot asigura o guvernare sănătoasă, sustenabilă, pentru o Românie care împlinește 100 de ani de la Marea Unire, o Românie care ar trebui să fie modernă și, de asemenea, cu un nivel de trai comparabil cu partenerii pe care îi avem în plan internațional”, a conchis Turcan.

Dan Barna: Liviu Dragnea a capturat statul, el este cel care a fondat un stat paralel
dan barna agerpres_9869948
Foto: Agerpres

USR consideră că punerea sub urmărire penală a lui Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale și cererea de avizare a urmării penale împotriva Rovanei Plumb, în dosarul Belina, reprezintă dovezi că Liviu Dragnea și-a creat, în interiorul administrației statului, o rețea personală de subordonați, care să răspundă ordinelor și intereselor lui. Totodată, USR cere demisia lui Sevil Shhaideh din Guvernul României pentru a nu influența ancheta DNA din poziția înaltă pe care o deține, ca un semn de bună-credință.

„Dosarul în care sunt cercetate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb se referă, potrivit DNA, la trecerea ilegală, în 2013, a unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate, tot ilegal, unei firme private, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice. Firma la care se referă DNA este TelDrum, controlată de Liviu Dragnea”, precizează USR.

„Aceste persoane, suspectate de DNA că au acționat împotriva legii, au fost ulterior recompensate de către Liviu Dragnea cu poziții importante în stat. Avem de-a face cu o captură a statului de către Livu Dragnea, o situație în care instituțiile nu mai lucrează pentru bine public, ci pentru interesele private ale unui șef politic”, a declarat Dan Barna, purtător de cuvânt al USR.

USR atrage atenția că opinia publică este intoxicată cu o mistificare a realității, în condițiile în care PSD, în urma audierii, de azi, la DNA, a lui Sevil Shhaideh, se prezintă drept victimă a unui așa-zis „stat paralel” condus de George Maior, fost director al SRI, Ambasadorul României la Washington, care ar vrea să pună mâna pe PSD.

„Este o contrafacere grosolană a realității. Liviu Dragnea caută un țap ispășitor și l-a înlocuit pe George Soros cu George Maior, cu obiectivul de a se prezenta drept victimă a unei mașinațiuni oculte. Adevărul este că Liviu Dragnea a fondat un stat paralel pe care anchetele DNA îl destructurează”, a mai spus Dan Barna.

Purtătorul de cuvânt al USR a adăugat: „Apreciem faptul că DNA nu se lasă indimidată de presiunile și amenințările continue la care este supusă personal de Liviu Dragnea, dar și de instituții pe care acesta și le-a subordonat, pentru a opri anchetele și procesele care-l privesc personal și lupta anticorupție din România”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri