Reacția opoziției la păstrarea imunității R. Plumb: „Parlamentul nu e tribunal”

Data publicării:
colaj cristian ghinea_usr, ludoviv orban_pnl_agerpres
Foto: Agerpres

PNL și USR au criticat dur votul din plenul Camerei Deputaților în urma căruia fostul ministru și în continuare deputat Rovana Plumb a rămas cu imunitatea parlamentară. Ludovic Orban, președintele PNL, a spus că „o majoritate nocivă ia decizii împotriva interesului general al României”. Cristian Ghinea, deputat USR, a afirmat că „Parlamentul nu este tribunal”.

colaj cristian ghinea_usr, ludoviv orban_pnl_agerpres
Foto: Agerpres

„O majoritate parlamentară nocivă, condusă de lideri certați cu legea, ia decizii împotriva interesului general al României. Deputații PSD, ALDE, UDMR nu mai acceptă ca vreun coleg de-al lor să fie nici măcar cercetat penal. Orice demers al justiției este blocat în Parlament, care se substituie celor abilitați de Constituție și de lege să decidă dacă cineva este sau nu vinovat. Unul dintre puținele puncte negative rămase în rapoartele din cadrul MCV este tocmai împiedicarea de către majoritatea parlamentară a derulării anchetelor penale. Și exact asta face în continuare coaliția anti-justiție. Adică ne condamnă pe toți românii la menținerea acestui statut deloc onorant pentru noi. DNA nu a cerut nici reținere, nici arestare preventivă, nici sechestru, ci doar să poată derula ancheta penală. Răspunsul majorității arată clar gregarismul caracteristic spiritului de clan mafiot”, a scris Orban, pe Facebook, potrivit Agerpres.

El a precizat că oamenii trebuie să facă diferența între cei care au votat la vedere toate solicitările justiției și cei care le blochează. „Dacă nu se mai dorește un Parlament dominat de frăția corupților, este necesară prezența la vot și acordarea votului către cei corecți”, a mai scris Orban.

Cristian Ghinea: Parlamentul nu e tribunal

Uniunea Salvați România a precizat într-un comunicat că a votat în favoarea solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a aproba o cerere de urmarire penală față de fostul ministru Rovana Plumb, în dosarul Belina.

„Doamnă Plumb, ați spus că sunteți nevinovată. Poate... Dar nu aici se decide. Nu Parlamentul decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în țara asta. Aceasta este problema mare în ziua de astăzi. Și, doamnă Plumb, faceți un mare deserviciu, pentru că rămâneți cu această pată, rămâneți cu această fantomă în cariera dumneavoastră. Nu veți putea convinge opinia publică de faptul că partidul nu a facut scut în fața dumneavoastră astăzi aici. Asta este problema, repet, care vă va bântui în continuare cariera”, a declarat Cristian Ghinea, deputat USR, în plenul Camerei Deputaților.

„Domnule Nicolicea, ne-ați vorbit foarte mult ieri în Comisia juridică. A fost ședință foarte lungă. Ne-ați ținut și lecții de geografie. Brațul nu e braț, insula nu e insulă, lacul nu e lac. Am intrat pe fondul acestui caz în niște detalii la care nu m-aș fi gândit vreodată că o să intrăm în Parlamentul Romaniei, ceea ce nu este ok pentru că Parlamentul României nu este tribunal. Domnul Nicolicea vrea să ne jucăm de-a tribunalul, asta a facut ieri în Comisia juridica, asta vrea să facem astăzi aici în Plen”, a mai spus deputatul USR.

„Motivarea cazului, spune domnul Nicolicea, rapoartele MCV cer Parlamentului României să motiveze deciziile pe care le ia și asta este. Aici domnul Nicolicea are dreptate. Problema este ca această cerință a rapoartelor MCV a venit pentru ca aveați obișnuința, cei care sunteți mai vechi în Parlament, de a nu motiva aceste voturi, de a nu explica de ce în anumite cazuri apărăm oamenii de Justiție și, în anumite cazuri, nu facem asta. Și a venit această decizie, haideți să avem motivări. Numai că motivarea unei comisii parlamentare și a Plenului nu este același lucru cu motivarea din tribunal. Motivarea pe care domnul Nicolicea ne-a prezentat-o este o motivare avocățească de tribunal. Parlamentul nu este tribunal în acest caz! Haideți să nu ne jucăm de-a tribunalul. Asta este concluzia! USR reprezintă aici pe sutele de mii de tineri care au strigat în această iarnă "Noaptea ca hoții!"”, a mai spus Cristian Ghinea.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri