Reacții după întâlnirea premierului Dăncilă cu președintele PE. „Este un mesaj care era de așteptat să vină”

Data publicării:
dancila'

Despre situaţia din Justiţie a dat explicaţii la Bruxelles şi Viorica Dăncilă, în prima sa vizită externă, în calitate de premier. Preşedintele Parlamentului European i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că România trebuie să continue lupta anticorupţie. Oficialul de la Bucureşti a dat asigurări că Guvernul pe care îl conduce va colabora îndeaproape cu Parlamentul European. Viorica Dăncilă a mai spus şi că va ţine un discurs şi în Parlamentul European, fără să precizeze însă şi când se va întâmpla acest lucru.

„Am cerut guvernului român să continue consolidarea statului de drept, lupta anticorupţie pentru transparenţă şi competitivitate. Premierul ne-a asigurat despre disponibilitatea de colaborare strânsă cu Parlamentul European”, a declarat Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Un mesaj care nu a surprins însă pe nimeni, la Bruxelles.

Înseamnă în cuvinte simple, următorul lucru: Credem, doamna Dăncilă, că sunteți un pericol pentru statul de drept din România, pentru independența justiției”, afirmă Siegfried Mureșan, europarlamentar PMP.

„Este un mesaj care era de așteptat să vină. Câtă vreme ai avut în stradă 600.000 de oameni, câtă vreme ai avut un corp al magistraților care au avut reacții ferme asupra modificărilor acestor legi e normal să fie preocupări la nivel de instituții europene”, spune Daniel Buda, europarlamentar PNL.

„Nimeni de la București nu a afirmat că își dorește să înceteze lupta împotriva corupției. Această luptă trebuie să continue așa cum trebuie, să continue o mai bună guvernare, o mai bună funcționare a statului de drept”, afirmă Victor Boștinaru, europarlamentar PSD.

Oricum, oficialii europeni urmăresc îndeaproape schimbările aduse justiţiei.

„Am avut o întâlnire cu doamna comisar pe justiție al CE, iar poziția dânsei a fost cumva una logică, spunând că ceea ce face actualul guvern nu ajută deloc în dezideratul comisiei de ridicare a MCV-ului, practic noi am fost atât de aproape în ridicarea MCV, după care am început să o luăm la fugă înapoi”, afirmă Dan Barna, președintele USR.

Viorica Dăncilă a anunţat că va prezenta în plenul european proiectele majore ale României, mai ales că ţara noastră va deţine şefia Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019.

Prima vizită a mea ca premier aici arată dimensiunea europeană pe care vreau să o dau guvernului. Va fi o colaborare foarte bună, sunt convinsă că președintele PE va fi implicat în a ne ajuta în ceea ce privește președinția consiliului Uniunii Europene”, spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă urmează să fie primită miercuri de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri