Undă verde pentru referendumul cerut de preşedinte

Data actualizării: Data publicării:
VOTARE GEN

Comisiile juridice ale Parlamentului sunt de acord cu referendumul anunțat de Klaus Iohannis. Parlamentarii au avizat scrisoarea prin care şeful statului solicită consultarea aleşilor cu privire la organizarea unui referendum referitor la continuarea luptei împotriva corupţiei.

stampila vot referendum resized - mediafax 1

ACTUALIZARE. Parlamentarii sunt de acord cu referendumul propus de Klaus Iohannis. Parlamentarii din Comisiile Juridice au dat aviz în unanimitate.


 

Documentul se va discuta în comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Este prima discuția în cadrul comisiilor pe această solicitare a președintelui, însă decizia luată în comisii nu este definitivă. Parlamentul trebuie să dea decizia finală, respectiv dacă este sau nu de acord cu organizarea referendumului. 

Președintele KIaus Iohannis nu este obligat să țină cont de decizia Parlamentului, decizia acestuia fiind pur consultativă. 

Referendumul anunțat de Klaus Iohannis este al şaptelea care se organizează în ultimii 27 de ani. Românii au mai fost chemaţi să spună dacă vor demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi dacă doresc să se modifice Constituţia. 

Președintele Klaus Iohannis a declanșat pe 24 ianuarie procedurile pentru organizarea unui referendum prin care românii să spună dacă vor „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Parlamentul are la dispoziție, din momentul declanșării procedurilor de șeful statului, 20 de zile să dea un aviz. 

Un referendum este validat dacă rata de participare este de cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri