Regele Spaniei: României i se cuvine intrarea în Schengen

Data publicării:
27710

Foto: Administrația Prezidențială 

„Atât Regina, cât şi eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de Prinţesă şi Prinţ de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simţit cordialitatea şi ospitalitatea poporului român, precum şi prietenia prin care sunt legate ţările noastre”, a declarat, luni, regele Felipe al VI-lea, la dejunul oficial în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a soţiei sale, Carmen Iohannis.

Suveranul spaniol a caracterizat drept intense relaţiile dintre România şi Spania, subliniind că între cele două limbi şi culturi există „o înrudire cu rădăcini ce duc până la Traian, cel dintâi dintre împăraţii romani născuţi în Hispania şi reper fundamental pentru identitatea română”, potrivit Mediafax.

Felipe al VI-lea s-a referit şi la sutele de mii de cetăţeni români care s-au stabilit în ultimii ani în Spania, devenind „comunitatea străină cea mai numeroasă” din această ţară.

„Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuţie la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut”, a spus regele Spaniei.

Totodată, regele spaniol a încurajat eforturile preşedintelui Iohannis din primele luni de mandat în vederea reformelor pentru consolidarea statului de drept.

„În urma alegerilor care au avut loc în noiembrie anul trecut, aţi primit sprijinul poporului român pentru a vă asuma cea mai înaltă demnitate a ţării. România se bizuie pe o democraţie solidă, pe o economie deschisă şi este un partener activ, conştient de responsabilităţile ce îi revin şi solidar în cadrul comunităţii internaţionale. Apreciem şi încurajăm fermitatea şi eforturile dvs. în cursul primelor luni de mandat, în scopul de a obţine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite să consolideze statul de drept şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi bunăstarea cetăţenilor dvs.”, a afirmat Felipe al VI-lea.

De asemenea, regele Spaniei a subliniat că România a avut, întotdeauna, în Spania „un aliat ferm în aspiraţiile sale europene şi proatlantice”.

„Acum când ambele ţări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspiraţiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puţinelor interese pe care le împărtăşim. Spania, cum bine ştiţi, sprijină intrarea României în spaţiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, în poziţia de frontieră externă a UE pe care o are România”, a declarat Felipe al VI-lea.

„Pe de altă parte, Spania împărtăşeşte îngrijorarea României în ceea ce priveşte securitatea şi respectul faţă de dreptul internaţional în zona estică a UE. Ţara mea, ca naţiune prietenă şi aliată, nu poate decât să sprijine vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securităţii euroatlantice”, a mai spus el, dând ca exemplu prezenţa fregatei Almirante Juan de Borbon în septembrie 2014 în apele Mării Negre, alături de nave româneşti şi aliate.

Citiți și Dublă cetățenie pentru românii din Spania: Madridul se declară deschis la discuții

În ceea ce priveşte situaţia economică, Felipe al VI-lea a subliniat că, după anii de criză, care i-au afectat în mod sever pe români şi spanioli, „economiile noastre se află din nou pe drumul creşterii economice”, iar cele două ţări trebuie să-şi unească forţele, „perseverând în consolidarea redresării economice şi dinamizând crearea de locuri de muncă”.

„Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins cifre record. Este ceea ce trebuie să ne stimuleze să exploatăm minunatul potenţial al faptului că economiile noastre sunt complementare, desfăşurând proiecte comune de colaborare sau de investiţii”, a susţinut Felipe al VI-lea, mulţumind pentru încrederea arătată de autorităţile române în ultimii ani firmelor spaniole din sectoare precum infrastructura, energia, ingineria, mediul, transportul sau serviciile.

Totodată, el a precizat că Spania cunoaşte extrem de bine capacitatea de transformare pe care o are politica europeană de coeziune şi doreşte să pună la dispoziţia României cunoştinţele şi experienţa.

Regele Felipe al VI-lea a subliniat, de asemenea, excelenta colaborare dintre cele două ţări „în prevenirea şi neutralizarea celor mai grave ameninţări la adresa vieţii cotidiene, precum criminalitatea organizată şi traficul de persoane”.

Suveranul a precizat că în 2016 se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale, care au „în faţă un viitor promiţător”.

„Am, de asemenea, convingerea că prima dvs vizită în Spania ne va da prilejul să progresăm în întărirea unor legături ce corespund afecţiunii reciproce dintre popoarele noastre şi aspiraţiile cetăţenilor noştri”, a spus în finalul discursului regele Felipe al VI-lea.

La dejunul oficial care a avut loc la Palatul Regal din Madrid au participat oficiali spanioli şi membri ai delegaţiei române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri