Renate Weber contestă modul în care Monica Macovei a fost desemnată cel mai activ europarlamentar român

Data publicării:
renate weber digi

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a avut cea mai bogată activitate în ultimul mandat (2009-2014) dintre trimișii Romaniei la Strasbourg, clasându-se pe locul patru în clasamentul general întocmit de votewatch.eu. În același clasament, Renate Weber este pe locul al șaselea în rândul europarlamentarilor români.

Bilanțul Monicăi Macovei cuprinde, printre altele, 40 de rapoarte elaborate, 157 de rapoarte amendate și 297 de de semnaturi pe moțiuni, arată statisticile.

Prezent în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24, în care tema era alegerile pentru Parlamentul European, jurnalistul Dan Turturică a menționat că Monica Macovei a fost desemnată ca unul dintre cei mai buni europarlamentari.

„Iertați-mă, dar povestea asta cu cel mai bun europarlamentar, cred că și aici trebuie să facem niște precizări. Ești desemnat cel mai bun europarlamentar pe diferite domenii din comisiile de care aparții și vreau să vă spun că, rând pe rând, mai mulți europarlamentari din România au avut acest lucru”, a punctat europarlamentarul PNL Renate Weber, de asemenea prezentă la dezbatere.

„Poate că unii comunică mai bine”, a spus Dan Turturică.

„Nu, nu. Și votul aici este, din păcate, un vot foarte politic. Din momentul în care ai majoritatea în PPE, de exemplu, sigur că cei care vin de la PPE au mai multe șanse să fie aleși decât cei care sunt din grupul liberal”, a explicat Renate Weber.

Întrebată dacă, în condițiile acestea, consideră că Monica Macovei nu a avut o activitate meritorie, Renate Weber a răspuns: „Dacă mă întrebați pe mine, în comisia în care a fost numită...mmm, nu neapărat. Și mai e un mit, pe care cred că ar trebui și pe ăsta să-l privim ca lumea”, a adăugat europarlamentarul liberal. „Am văzut, de exemplu, că cineva spunea la un moment dat despre dna Macovei sau poate chiar dânsa că am făcut 60 de legi în Parlamentul European. Fals! Fiecare dintre noi, pe rapoartele legislative are câte două-trei rapoarte, maxim poți să ai patru rapoarte într-un mandat. Dna Macovei a avut foarte multe descărcări de gestiune, adică alea de nu le ia nimeni niciodată, nu vă supărați, pentru că alea vine și ți le pune staff-ul în față și cu asta te-ai dus. Și a avut câte 40. Acuma, de exemplu, la ultima sesiune de la Strasbourg, a venit altcineva și a avut vreo 30. Dar astea sunt altceva!”, a detaliat Renate Weber.

Consultantul politic Radu Magdin a explicat, la rândul său, că în întocmirea topurilor referitoare la activitatea europarlamentarilor se pune accent pe criteriul cantității.

„S-a ajuns la o situație absolut ilară în care oameni care nu erau prezenți la vot stăteau dup-aia să dea explicația unui vot pe care de fapt nu l-au dat. Asta e într-adevăr cantitate degeaba”, a intervenit din nou Renate Weber arătând de ce este contestabil clasamentul întocmit de votewatch.eu.

„Cred că faceți mult mai mult rău decât vă imaginați cauzei europarlamentarilor, pentru că relativizați atât de mult activitatea ...”, i-a spus Dan Turturică.

„Nu, nu relativizez...”, s-a apărat Renate Weber.

„Ba da: votul e politic, cantitatea este mai importantă decât calitatea... Relativizând lucrurile în felul acesta, vă spun cu siguranță că este cauza pentru ca dacă ieșiți acum sau la o oră mai decentă în oraș și întrebați...”, a continuat Dan Turturică.

„Când vreți dumneavoastră, merg cu dumneavoastră pe stradă să vedeți câtă lume știe cine sunt eu, de exemplu, și ce am făcut. Când vreți dumneavoastră”, a punctat Renate Weber.  

Urmăriți în materialele video de mai jos și alte secvențe din emisiunea „24 într-o oră”, moderată de Sanda Nicola:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri