RETROSPECTIVĂ 2014: Anul alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale

Data publicării:
votare 27.10

Campania pentru alegerile europarlamentare a fost aproape inexistentă. Candidaţii, dar şi temele europene au lipsit, în timp ce întreaga atenţia a fost captată de liderii partidelor şi de viitorii candidaţi la prezidenţiale. Scena i-a avut în centru pe Traian Băsescu şi Victor Ponta. Actorii secundari, şefii partidelor.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, declara în luna mai, de la tribuna Cotroceniului: ,,Ponta este un politician corupt. E un mitoman, minte fără ruşine"

Premierul Victor Ponta a replicat: ,, Băsescu în ultimul timp ne atacă cu paraşute... Şi atunci vor în continuare să aducă înapoi România în comunism într-o ţară condusă de securişti, de marinari, de paraşute"

Elena Udrea, politicianul vizat direct de această afirmaţie, nu s-a lăsat mai prejos: "Ponta este un strigoi al clasei politice actuale".  Crin Antonescu, altădată partener de nădejde al preşedintelui PSD, l-a atacat şi el pe Victor Ponta : "Omul nostru e un mare lider. Se dă cu barca, mare lider, adâncime mică."

Cei care vizau intrarea în cursa pentru prezidenţiale au tatonat terenul. Victor Ponta s-a lăsat rugat să candideze pentru funcţia supremă în stat : "Nu candidez la preşedinţie decât dacă am sprijinul PC".

În acest timp, Traian Băsescu aduna voturi pentru nou-înfiinţatul Partid Mişcarea Populară.

Justiţia a fost una din temele de campanie. Tot Victor Ponta şi Traian Băsescu au fost vocile întâi.  Preşedintele PSD: "să ne luptăm până la capat şi în decembrie noi să fim la Preşedinţie si Băsescu la ... Voiam sa zic de brutărie ..."  Preşedintele Traian Băsescu: "Ponta, ca premier al României, apără ori de câte ori un baron local din partid sau o persoană a partidului său este anchetată.  Întotdeauna Ponta a fost un apărător al acestora şi un duşman al justitiei."

Lupta pentru prezidenţiale a început cu o lună înaintea campaniei oficiale. Traian Băsescu a lansat unul dintre principale subiecte de campanie: printre candidaţii la prezidenţiale ar fi un fost ofiţer sub acoperire, iar candidaţii au început, rând pe rând, să se disculpe. Klaus Iohannis a răspuns la întrebarea "La cine credeţi că s-a referit Băsescu?", cu un un sec "La mine sigur nu!" Călin Popescu Tăriceanu s-a eschivat: "eu nu sunt, nu sunt eu ăla". O declaraţie fermă a fost făcută de către Monica Macovei: "nu am fost şi nu sunt ofiter acoperit". Theodor Meleşcanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe: "nu am fost nici ofiţer acoperit, nici descoperit, la vedere".

După ce candidaţii au intrat oficial în cursa pentru Cotroceni, şirul speculaţiilor s-a oprit la Victor Ponta. "Victor Ponta trebuie să recunoască ca în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE" spunea Traian Băsescu. Premierul a negat continuu aceste afirmaţii: "Sunt numai minciuni. De fiecare dată am respectat legile ţării!"

Nici Klaus Iohannis nu a scăpat de atacuri. Procesul cu Agenţia Naţională de Integritate a devenit subiect de atac politic pentru ceilalţi candidaţi. Aceştia i-au sugerat chiar să se retragă din lupta pentru Cotroceni, din cauza suspiciunilor de incompatibilitate. "În acel caz eu trebuie să fac un act de moralitate, nu neapărat de legalitate, fiindcă legal lucrurile sunt simple: o candidatură definitivă nu poate fi retrasă."

Principalii candidaţi la prezidenţiale, Klaus Iohannis şi Victor Ponta nu au scăpat de săgeţile preşedintelui, care i-a evaluat. Klaus Iohannis a primit eticheta de "răul cel mai mic".

În lupta pentru Cotroceni, Traian Băsescu susţinut-o pe Elena Udrea: "Categoric o voi susţine în campania electorală pentru că este candidatul PMP".

Cât priveşte atacurile dintre principalii candidaţi, Victor Ponta nu l-a atacat de prea multe ori pe Klaus Iohannis, rolul acesta fiind preluat de oamenii din jurul său :" nu vreau să mă acuze nimeni sau să îmi spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor. Sunt mândru de asta!". Pe de altă parte, însă, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriel Vrânceanu Firea, declara: "A fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. Nu eşti un om complet fără să creşti un copil. Poţi să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă".  "Dezbinarea dintre Ardeal și restul țării, este un demers extrem de periculos. Eu vorbesc despre o strategie de campanie a celor din spatele lui Iohannis care se bazează pe stimularea dorinței de rupere" completa vicepremierul Liviu Dragnea.

În replică, Klaus Iohannis a spus doar: "Decât să fiu mârlan, mai bine pierd!"

Victor Ponta a adus în campania pentru prezidenţiale o temă pentru nostalgicii USL, refacerea Uniunii: "Decizia de a reface USL, că despre asta este vorba, refacerea USL și a principiilor sale care spuneau că un partid are președinte, un partid are prim-ministru, este foarte clară și din acest motiv, pentru că liberalii sunt reprezentați de Călin Popescu Tăriceanu, domnia sa va fi propunerea de prim-ministru".

Premierul a uitat, însă, de românii din străinătate. Chiar dacă a făcut câteva vizite în Italia , Spania şi Republica Moldova, Victor Ponta nu a reuşit să-i convingă pe cei plecaţi din ţară să îl voteze. Mai mult, proasta organizare a alegerilor din diaspora a contat mai mult ca niciodată la votul de blam pe care l-a primit candidatul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri