Românii din America i-au cerut președintelui Iohannis să aibă propriii reprezentanți în Parlament

Data publicării:
iohannisii cu romani sua - fb

Zeci de români stabiliţi în Statele Unite au vrut să stea de vorbă cu preşedintele pe care l-au votat. Mulţi au poveşti dramatice.

Mariana Terra, profesoară: „Am venit in New York în 1991, alungata de mineri. Am venit cu soțul. N-a fost ușor. E mare diferență între SUA și România. România rămâne în sufletul nostru, no matter what. E patria noastră de dor, de plâns, de râs, de fericire”.

Andreea Sas, specialist în marketing: „Prima lună am plâns cât n-am plâns toată viaţa. Apoi începe acomodarea un an și apoi te deschizi”.

Andrei Capon, specialist în finanţe: „Când am plecat, am plecat fără niciun regret. Azi îmi face mare plăcere să mă întorc în România. Țara mai are mult să se refacă”.

Preşedintele a ascultat tot felul de doleanţe ale românilor stabiliţi peste Ocean.

Noi trebuie să avem reprezentanţii noştri în Parlamentul României, nu activişti de partid, de la oricare partid ar fi ei”, i-a spus președintelui un participant la întâlnire.

„Sunt partide şi partide, fiecare cu electoratul lui”, i-a răspuns Klaus Iohannis.

„Aveţi dreptate, dar ele nu funcţionează în Statele Unite. Partidele româneşti nu au reprezentanţi în Statele Unite”, a insistat reprezentantul comunității române.

La New York, preşedintele Klaus Iohannis a readus în discuţie problema votului prin corespondenţă, dar nu a putut să promită nimic.

Președintele a primit și cereri la care nu se aştepta. Un tânăr l-a rugat să facă ceva să interzică fumatul în localuri.

Aş vrea să vă rog ceva, care poate nu e în sfera dvs. Să se interzică fumatul în baruri și cluburi. Suntem între cele patru țări din UE care n-au interzis fumatul”, i-a spus un tânăr.

„Sunt de aceeași părere. (...) Cred că până la urmă se rezolvă”, i-a răspuns președintele. 

 

FOTO: Facebook Klaus Iohannis

Șeful statului a fost însoțit la întâlnirea cu românii din New York de soția sa, Carmen Iohannis. A fost primul eveniment al vizitei de şapte zile la New York la care a participat şi prima-doamnă. 

De asemenea, la eveniment au fost prezenți noul ambasador în SUA, George Maior, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga, și consilieri prezidențiali. Aproape 100 de persoane au venit la întâlnirea cu președintele, printre care și prințesa Marina Sturdza, potrivit Agerpres.

Primei-doamne, Carmen Iohannis, profesoară de engleză, nu i-a fost greu să lege discuții și cu reprezentanții mai mici ai comunității române. Ea a vorbit în engleză cu un copil care voia să facă o fotografie.

- Cu bucurie. Cum te cheamă? Mă cunoşti? Eu sunt Carmen, îmi pare bine.

- Şi mie.

FOTO: Facebook Klaus Iohannis

Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai...

Posted by Klaus Iohannis on Saturday, September 26, 2015

„Indiferent de distanţe, apartenenţa la o naţiune nu se pierde niciodată. Românii din SUA sunt purtătorii de cuvânt ai culturii şi tradiţiilor româneşti. M-am întâlnit cu o parte dintre românii care trăiesc în Statele Unite. I-am chemat să ne fie alături în întărirea mecanismelor democratice şi în transformarea educaţiei într-o sursă veritabilă de dezvoltare a societăţii. Nu am renunţat şi nu voi renunţa la convingerea că, în 2016, românilor din străinătate trebuie să li se asigure condițiile pentru a vota, pentru prima dată, prin corespondenţă. Aceasta va fi o dovadă de maturizare a clasei politice”, a scris președintele pe Facebook, acolo unde a postat și mai multe fotografii de la întâlnirea cu românii din New York.

(VIDEO. Discursul rostit de președintele Iohannis la întâlnirea cu românii)

Şeful statului îşi continuă turneul în Statele Unite cu o vizită la Casa Alba, unde se va întâlni luni cu vicepreşedintele Joe Biden.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri