Scandal în ALDE: D. Constantin a părăsit ședința Delegației Permanente

Data actualizării: Data publicării:
alde bun

E scandal de proporţii în ALDE, între copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Acesta din urmă a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului. L-au urmat mai mulţi lideri de filiale şi parlamentari ai formaţiunii. Delegaţia permanentă a ALDE s-a reunit, astăzi, pentru a stabili data Congresului la care va fi ales preşedintele unic al partidului.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit sala în care se desfăşoară Delegaţia Permanentă a partidului, împreună cu un grup de membri ai conducerii, aceştia susţinând că şedinţa este nestatutară.

Daniel Constantin şi-a motiva gestul prin faptul nu au fost convocaţi toţi membrii de drept ai Delegaţiei Permanente.

„Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul”, a declarat Daniel Constantin.

Acesta a arătat că Statutul stipulează că din Delegaţia Permanentă a ALDE fac parte membrii Delegaţiei Permanente a PLR şi membrii Consiliului Naţional al PC. Am vrut să le aduc la cunoştinţă: «Oameni buni, nu s-au convocat toţi membrii Delegaţiei Permanente»”, a afirmat Constantin adăugând că nu poate accepta convocarea Congresului de către un organism constituit nestatutar.

Copreşedintele ALDE a făcut câteva declaraţii după ce a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE invocând faptul că nu au fost convocaţi toţi membrii acesteia, în conformitate cu prevederile statutare.

Daniel Constantin a afirmat că a decis de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv, însă nu poate accepta ca o persoană aflată în afara partidului să ia decizii numele ALDE.

Constantin a spus că nu au existat controverse în partid legate de organizarea Congresului şi numele viitorului preşedinte al ALDE. Nu există nicio înţelegere vizavi de organizarea Congresului. Am convenit că vom avea în primăvara aceasta un preşedinte unic, am convenit acum patru luni că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte, ci voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care, din păcate, au ieşit în spaţiul public”, a spus copreşedintele ALDE, citat de News.ro.

Nemulţumirile sale au fost motivate de modul în care se iau deciziile în partid. Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă (...) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a mai spus Constatin.

Problemele din interiorul partidului sunt tot mai mari. În cazul în care Constantin se va opune organizării Congresului luna viitoare, nu este exclus ca acestuia să-i fie retras sprijinul politic de către coaliţie, astfel încât să fie nevoit să părăsească postul de ministru al Mediului.

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a mai declarat că luni se întâlneşte cu premierul Sorin Grindeanu „şi dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens” nu regretă, precizând că nu va părăsi formaţiunea politică şi va susţine în continuare actualul Executiv.

„Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicata pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii. Chiar mâine voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, domnul Sorin Câmpeanu, domnul Răzvan Cotovelea. (...) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii ar trebui să o aibă. Ţin mai mult la oameni decât la funcţii”, a declarat Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că nu pleacă din partid, nici el şi nici membrii din apria PC.

„Nu plecăm din ALDE. Va rămane un partid unit, dar cu respectarea legii si a statutului. Orice s-ar întâmpla toţi parlamemtarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol aceasta coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile”, a arătat Constantin care a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, împreună cu un grup de parlamentari şi patru secretari de stat, pe motiv că şedinţa este una nestatutară.

Constantin a punctat că instanţa este cea care va decide în cazul convocării unui congres, pentru că, din punct de vedere juridic, lucrurile sunt foarte clare.

„În statutul ALDE se spune că Delegaţia permanentă este cea care convoacă Congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că până la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri dacă nu mă înşel o să avem un prim termen într-un judeţ. Şi instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum şi în cazul eventualei convocări a Congresului de azi”, a arătat Constantin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri