Scandal la CNA. Președinta, acuzată de abuz în serviciu, „a prins aripi” după OUG de marți

Data actualizării: Data publicării:
laura_georgescu

Şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a început, miercuri, cu un conflict între membrii instituţiei, după ce Dorina Rusu i-a cerut Laurei Georgescu (foto) să nu conducă întâlnirea şi să demisioneze din funcţie, în contextul în care este acuzată de abuz în serviciu. Dorina Rusu, Valentin-Alexandru Jucan şi Florin Gabrea au părăsit sala în semn de protest, după ce preşedintele instituţiei a refuzat să supună la vot o propunere formulată de un membru al forului.

laura_georgescu

„La începutul şedinţei i-am cerut doamnei Georgescu să nu conducă, pentru că ea, întâmplător, după ce nu a condus de doi ani şedinţe, chiar astăzi, când era o şedinţă cu chestiuni tehnice urma să conducă şedinţa. I-am cerut ca, având în vedere şi ce s-a întâmplat azi-noapte cu adoptarea ordonanţei de către Guvern, ar fi mai potrivit ca ea să nu conducă şedinţa, pentru că planează asupra ei încă acuzaţia de abuz în serviciu, în timpul activităţii desfăşurate în această instituţie. Am considerat ar fi mai bine pentru instituţie să nu conducă şedinţa”, a povestit Dorina Rusu, pentru Agenţia de presă News.ro.

Dorina Rusu a explicat că i-a cerut demisia Laurei Georgescu, la fel ca în urmă cu doi ani, pentru că planează asupra ei acuzaţii de abuz în serviciu, mare parte din situaţia în care se află CNA fiind cauzată de preşedintele instituţiei.

„I-am cerut şi demisia, pentru că de când sunt aici, de doi ani, asta am făcut la început, când m-am solidarizat cu cei care îi cereau demisia şi asta cred şi acum. Eu nu mi-am schimbat părerea, spre deosebire de unii dintre colegii mei care acum doi ani îi cereau demisia şi făceau demersuri la Parlament pentru asta şi acum se solidarizează cu ea. I-am cerut demisia în primul rând pentru că eu nu am spus niciodată că e vinovată, dar planează asupra ei aceste acuzaţii în legătură cu activitatea pe care a desfăşurat-o în CNA. Nu poate un om care este acuzat de abuzuri făcute în exerciţiul funcţiei în această instituţie să conducă şedinţele şi în continuare instituţia, mai ales că mare parte din situaţia în care se află acum Consiliul este din cauza ei”, a spus Dorina Rusu.

Membrul CNA a precizat că în urmă cu doi ani i-au cerut demisia Laurei Georgescu, alături de ea, şi membrii forului audiovizual: Valentin-Alexandru Jucan, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Gabriel Tufeanu.

„Din motive pe care ei le cunosc şi noi doar le bănuim nu mai au aceeaşi poziţie şi chiar se solidarizează cu dânsa, deşi situaţia a rămas neschimbată. La fel ca şi atunci, niciunul dintre noi nu am spus că ea este vinovată, pentru că noi nu suntem justiţie. Noi am spus că este acuzată de lucruri pe care le-ar fi făcut în această funcţie, în această instituţie, ceea ce te face, dacă eşti un om cu principii, să îţi dai demisia nu din funcţia de membru al Consiliului, ci din funcţia de preşedinte, pentru că aşa era normal să facă”, a mai spus Dorina Rusu.

Valentin-Alexandru Jucan şi Dorina Rusu au mai declarat, pentru News.ro, că au părăsit sala după ce Laura Georgescu a refuzat să supună la vot propunerea lui Valentin Jucan de a fi continuată şedinţa sub conducerea vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu.

„Monica Gubernat, aghiotantul, purtătorul de cuvânt, umbra doamnei Georgescu a fost cea care a răspuns în locul doamnei Georgescu care tăcea chitic. Eu am propus să se voteze ca domnul vicepreşedinte Popescu să conducă şedinţa. Am cerut colegilor să îşi exprime dorinţa prin vot. Era foarte simplu să se încheie momentul respectiv cu votul. Dacă membrii Consiliului spuneau nu, să rămână doamna Georgescu, m-aş fi supus majorităţii votului, aşa cum e normal. Nu s-a dorit acest lucru. În schimb, doamna Georgescu a preferat să ducă în derizoriu şi în miştocăreală şi în bătaie de joc şi a spus că nu face aşa ceva, pentru că nu vrea. M-a pus să invoc care este temeiul legal pentru care ea trebuie să supună la vot solicitarea unui membru CNA. Am repetat cred că de vreo 20, 25 de ori. Nici vorbă, au început să audieze, au intrat invitaţii, au început să vorbească, să îşi vadă de treaba lor. M-am ridicat, am părăsit sala şi asta este”, a spus Valentin Jucan.

Valentin Jucan a mai subliniat că a propus demisia tuturor membrilor CNA şi supleanţilor, după ce Monica Gubernat a făcut o propunere de monitorizare a postului Realitatea TV, pentru emisiunea „Jocuri de Putere” în care prezentatorul Rareş Bogdan a spus că forul va ridica licenţa postului de ştiri.

„Doamna Gubernat a făcut o propunere de monitorizare a postului Realitatea TV în legătură cu ce a difuzat aseară. Am spus foarte bine, chiar am făcut o remarcă în legătură cu prostia pe care a spus-o Rareş Bogdan aseară, cum că astăzi licenţa va fi ridicată de către CNA. Am spus foarte bine, dar chiar nimeni nu vede ce s-a întâmplat la România TV aseară? Alte posturi de televiziune, alţi jurnalişti care pur şi simpul nu mai suportă ce se întâmplă şi ce fac alţi aşa-zişi jurnalişti au început să spună că alt post de televiziune, România TV, manipulează şi distorsionează ceea ce se întâmplă. Iar eu i-am întrebat pe membrii, voi chiar nu vedeţi, nimeni nu are nimic de zis în legătură cu ce s-a întâmplat aseară la România TV, că mai era puţin şi se spunea: «puneţi mâna pe arme, fraţilor, şi ieşiţi pe stradă împotriva celorlalţi?» Nimeni nu zicea absolut nimic”, a povestit Valentin Jucan.

„Am spus foarte bine, dacă nici asta nu vreţi, nu spuneţi, hai să demisionăm cu toţii. Punem mandatele frumos pe masă împreună cu supleanţii şi cine o vrea să numească un alt Consiliu. Nu mai pot să consider nimic. Îmi este imposibil, din cauza faptului că îmi lipseşte nemernicia, nesimţirea. Nu reuşesc să îmi dau seama ce vor aceşti oameni, încotro vor să ducă instituţia şi până unde pot să meargă”, a adăugat el.

Membrul CNA a mai spus că Laura Georgescu a vrut să conducă şedinţa de miercuri pentru că „a primit aripi”, în contextul în care măcar o parte din acuzaţiile pentru care este trimisă în judecată dispar.

„Pentru că a primit aripi. Măcar o parte din acuzaţiile pentru care este trimisă în judecată dispar. Şi asta rămâne de văzut - dacă se aplică retroactiv, dacă se aplică celor care sunt în faza de cercetare penală, dosarelor care deja sunt trimise în judecată, nu ştiu. Dar se vede foarte clar că de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat aici este o bucurie şi o veselie…”, a mai spus Valentin Jucan, precizând că dosarul în care Laura Georgescu este acuzată de abuz în serviciu pentru cazul Giga TV ar urma să dispară.

„Practic, dosarul cu Giga TV ar dispărea, cu abuz în serviciu. De acela ar scăpa. Ar rămâne celălalt dosar, cu reclamaţiile false - fals, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri”, a adăugat membrul CNA.

Şedinţa a continuat în prezenţa membrilor Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Bogdan Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu, marţi seară, privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri