Scandal la Senat pe tema invitării preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa aniversară: "Intrăm în istoria nebunilor României"

Data publicării:
senat crop

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul să decidă dacă şeful statului poate participa la şedinţa de aniversare a Senatului.

Oprea a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu „confundă instituţia Senatului cu persoana sa”şi a arătat că acest vot este necesar pentru ca preşedintele Senatului că nu mai confunde „instituţia publică a Senatului cu una privată”. 

„Nu se poate, e nepermis, intrăm în istoria nebunilor României la 150 de ani cel mai important om din stat să nu fie invitat”, a spus Oprea.  

Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat că invitaţiile la acest eveniment sunt trimise „sub semnătura preşedintelui Senatului”.

După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anunţat că s-a decis convocarea unei şedinţe de Birou Permanent, pentru a se discuta această situaţie, în caz contrar grupul parlamentar PDL urmând a părăsi sala de plen.

La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat în plen că regretă această discuţie privind invitarea sau neinvitarea preşedintelui la evenimentul aniversar al Senatului.

„Ne place sau nu ne place şi cred că toţi ştiţi relaţiile mele de simpatie faţă de preşedintele Băsescu, şi invers, dar este preşedintele României şi nu are cum să nu fie invitat la această manifestare. (...) Dacă invitaţi toţi foştii preşedinţi ai Senatului, toţi foştii preşedinţi ai României, împreună cu Casa Regală, cum nu invitaţi preşedintele în funcţie?”, a întrebat retoric Puiu Haşotti.

Dumitru Oprea a intervenit, din nou, menţionând că Serviciul de Protocol al Senatului nu putea să nu înceapă lista cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru că aşa figurează lista.

„După care, urmează două rânduri, tăiate şi semnează o persoană. Nu are dreptul acea persoană (care a tăiat numele preşedintelui de pe listă - n.r.) să încalce regulile de protocol. Luaţi Diplomaţia lui Malita, vedeţi dacă ea poate fi încălcată”, a explicat Oprea.

Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a spus, la rândul său, că o asemenea propunere nu poate fi supusă votului plenului.

„Îmi amintesc că a fost la un moment dat o validare a Guvernului şi Traian Băsescu a spus foarte deschis, lejer, fără nico problemă, că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Motivele, de ce, nu mai discutăm. Deci el, ca instituţie, ca preşedinte, şi-a putut-o asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului, e problema dânsului”, a comentat Ilie Sârbu.

Puiu Haşotti a intervenit din nou: „Faptul că domnul preşedintele a greşit nu este un motiv să greşim şi noi. Este o chestiune evidentă că trebuie invitat şi preşedintele Băsescu”.

În urma verificării cvorumului, s-au înregistrat 60 de senatori prezenţi, astfel că plenul a fost suspendat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că nu l-a invitat pe președintele Traian Băsescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, ţinând cont că şeful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri