Tudose, după ședința coaliției: Fără impozit pe cifra de afaceri, dar probabil cu taxă de solidaritate

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA TUDOSE 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos

Premierul Mihai Tudose spune clar că nu se schimbă impozitarea afacerilor. Şedinţa coaliţiei nu a shimbat nimic din acest punct de vedere. Deci, rămâne valabil impozitul pe profit. În schimb, taxa de solidaritate este în continuare în cărţi. Ea face obiectul mai multor simulări.

ACTUALIZARE 14:20 Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, după ședința coaliției, care s-a desfășurat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, că nu se va aplica impozitul pe cifra de afaceri, așa cum se vehiculase anterior. Premierul a spus că „s-a grăbit un pic” când a făcut deja acest anunț la Bruxelles, fără să mai aștepte ședința de coaliție, și a precizat că decizia a luat-o în avionul spre Bruxelles, după discuții de trei ore cu ministrul de finanțe, Ionuț Mișa.

„Am văzut simulările și mi-am dat seama că nu se pot implementa măsurile. Azi am spus și coaliției. Considerați închis acest subiect!”, le-a spus premierul jurnaliștilor. „În programul de guvernare acest lucru a fost pus nu ca scop în sine, ci ca mijloc pentru a încerca să evităm anumiți actori economici care pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le mai iasă de-acum încolo”, a adăugat Mihai Tudose. El a explicat că se va lucra la implementarea unei directive europene date anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre în ceea ce privește diminuarea fără just temei a bazei de impozitare și care prevede în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul. Premierul a precizat că totodată, împreună cu ANAF, se va pune la punct un sistem de date centralizat și corelat cu UE  pentru a urmări în timp real mișcările banilor și mai ales cum pleacă banii nejustificat din țară, pentru a găsi o modalitate, împreună cu colegii europeni, de a impozita acest lucru.

Premierul Mihai Tudose a precizat în schimb că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câştiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească. El a precizat că se fac simulări în acest moment, nefiind stabilit un prag, şi a susţinut că taxa nu va fi aplicată, dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă.

„Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (...) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani", a spus premierul Tudose.

Şeful Executivului a spus că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, nefiind încă stabilit un prag, având în vedere că simulările continuă. El a spus că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, însă nu a oferit detalii cu privire la aceste simulări. Tudose nu a spus nici cât se aşteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.

„Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil că nu îl vom aplica. (...) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată", a explicat Tudose, citat de News.ro.


Liderii coaliţiei PSD-ALDE au făcut luni evaluarea săptămânală a Guvernului Tudose. La întâlnirea care va avea loc în biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaţilor sunt chemaţi premierul şi mai mulţi miniştri. Iar unul dintre subiectele discuţiei va fi impozitul pe cifra de afaceri, măsură inclusă în programul de guvernare şi care a provocat foarte multe critici.

ACTUALIZARE 13.10 întrunirea are loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Potrivit News.ro, la ea participă premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, mai mulţi miniştri, printre care Ionuţ Mişa, Sevil Shhaideh şi Mircea Dobre, precum şi lideri ai ALDE - Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea.

La şedinţa, mai arată News.ro, coaliţiei de guvernare nu a venit preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În prima sa vizită externă ca prim-ministru, Mihai Tudose declara că executivul său nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri.

„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de anul asta. (...) Acolo (la taxa de solidaritate – n.r.) simulările nu s-au incheiat”, declara săptămâna trecută premierul României, Mihai Tudose.

La Ministerul de Finanțe se fac simulări pentru introducerea unor modificări fiscale, precum controversatul impozit pe cifra de afaceri sau introducerea taxei de solidaritate. Ministrul Ionuț Mișa a refuzat să facă declarații pe această temă.

Subiectul este, însă, unul încă deschis. Şeful PSD încă mai aşteaptă simulările de la Ministerul de Finanţe. Cum ar arăta datele dacă s-ar introduce impozitul pe cifra de afaceri?

„Premierul Tudose, când vorbește, cam știe ce vorbește, deci dacă face o afirmație înseamnă că e bazată pe o analiză. Dar vom discuta luni în coaliție”, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea.

Președintele României atrage atenția că, indiferent cine se află la guvernare, mediul de afaceri, dar și oamenii simpli așteaptă din partea statului măsuri predictibile.

„Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata.

Avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui”, a spus Klaus Iohannis.

„Orice îngrijorare care vine de la Cotroceni pentru noi este foarte importantă”, a replicat Liviu Dragnea.

Luni are loc a doua evaluare a Cabinetului Tudose în cadrul coaliției PSD-ALDE. Liderii celor două partide și premierul însoțit de o parte din miniștri vor discuta în biroul președintelui Camerei Deputaților începând cu ora 12.00.

Potrivit News.ro, pe agenda discuțiilor este și subiectul apropiatei rectificări bugetare.

 

Citește aici cum un impozit pe cifra de afaceri de 1% ar fi favorizat firmele mici dar ar fi lovit în multinaționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri