Ședință informală de guvern. Adoptarea monedei euro, pe masa discuțiilor

Data publicării:
sedinta guvern ciolos-1

Discuția Cabinetului Cioloș are loc cu ușile închise, presa neavând acces la ședință. 

Pe agenda dezbaterilor este discuția privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul Dacian Cioloș a declarat în mai multe rânduri că România este pregătită pentru a intra în spațiul Schegen și că a făcut eforturi în acest sens. 

România a făcut eforturile pentru a îndeplini criteriile de aderare la Schengen şi nu cred că se pune problema să ne milogim atunci când ne susţinem punctul de vedere. (...) România a sugerat de mai multă vreme o aderare în trepte la spaţiul Schengen. O primă aderare la spaţiul aerian, care poate să se facă chiar şi în condiţiile actuale de dificultate pentru frontierele terestre, ceea ce ar creşte încrederea în faptul că România poate să îşi asume responsabilităţile de membru al spaţiului Schengen”, a spus premierul Dacian Cioloș, înainte de summitul informal al UE de la Bruxelles consacrat problemei imigrației ilegale.

Dacian Cioloș a precizat că integrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie rămâne în continuare un obiectiv important, chiar dacă viitorul Schengen e pus sub semnul întrebării de criza refugiaţilor.

De asemenea, un alt subiect important este adoptarea monedei euro de către România. Termenul inițial era 2019, însă această dată va fi amânată. 

Aderarea la zona la euro a fost, până acum, o ţin­tă mişcătoare. Primul obiectiv a fost ianuarie 2014, dar s-a dovedit nerealist. Apoi, autorităţile au sperat să poată trece la euro în 2015, însă nici acest termen nu a fost atins.

O altă temă de discuție foarte importantă este preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019. În perioada iulie-decembrei 2018, miniștri români vor fixa agenda de priorități a Consiliului UE. 

Citiți și: 
Moneda euro, tot mai departe. Mugur Isărescu: E periculos și să discutăm despre ținta 2019
Ce înseamnă pentru România adoptarea monedei euro în 2019
INTERVIU. România mai are de așteptat o eventuală aderare la spațiul Schengen
Premierul Cioloș, despre Schengen: Nu trebuie să ne milogim!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri